Development of a two-dimensional euler solver for unstructured grids
Düzensiz çözümağları için iki boyutlu euler çözücüsü geliştirilmesi
- Tez No: 116306
- Danışmanlar: PROF. DR. M. HALUK AKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Euler Denklemleri, Düzensiz Çözüm Ağı, Sonlu Hacim Metodu, Roe'nun Birinci Dereceden Yön Hassas Şeması vı, Euler Equations, Unstructured Grids, Finite Volume Method, Roe's First Order Upwind Scheme. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
öz DÜZENSİZ ÇÖZÜMAĞLARI ÎÇÎN IKÎ BOYUTLU EULER ÇÖZÜCÜSÜ GELİŞTİRİLMESİ İsmail Hakkı Sezai Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Halûk AKSEL Aralık 2001, 133 Sayfa Bu tez çalışmasında, zamanla değişen, sıkıştırılabilir Euler denklemlerini düzensiz çözümağı kullanarak çözmek için Fortran proglamlama dilinde bir yazılım geliştirilmiştir. Korunmuş haldeki Euler denklemleri sonlu hacim metodunda, Roe'nun birinci dereceden yön hassas şeması kullanılarak sayısal olarak ayrıştırılmıştır. Çözümü hızlandırabilmek için bölgesel zaman adımlarından yararlanılmıştır. Durağan zamana ulaşmada ise dört noktalı Runge-Kutta metodu kullanılmıştır.Çalışmada, çözümağı yapısı olarak düzensiz çözümağı üretilip kullanılmıştır. Düzensiz çözümağı oluşturmada, açık kullanımlı bir kod olan Mesh2D kullanılmıştır. İki boyutlu düzensiz çözümağı oluşturabilen bu yazılım Delaunay yöntemini kullanmaktadır. Geliştirilen yazılımın sonuçlarını değerlendirmek için bir Ni tümseği üzerindeki ses altı, ses civarı ve ses üstü kanal akışları modellenmiştir. Dış akış olarak ise NACA0012 kanat profili üzerindeki akım sesaltı, sescivarı ve sesüstü hızlarda incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A TWO-DIMENSIONAL EULER SOLVER FOR UNSTRUCTURED GRIDS İsmail Hakkı Sezai M.Sc, Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. M. Halûk Aksel December 2001, 133 Pages In this study, a Fortran code is developed to solve unsteady, compressible Euler equations using unstructured grids. Conservative form of the Euler equations are discretized on a finite volume basis with Roe's first order upwind scheme. Local time stepping is utilized in order to accelerate the algorithm. Also, four point Runge-Kutta method is used as time-marching algorithm in order to reach steady state solution 111Space discretization is performed by employing unstructured grids on solution domain. For unstructured grid generation a public domain code, Mesh2D, is used. The code is capable of generating two-dimensional unstructured grids via Delaunay triangulation. To test the solutions of developed code, the subsonic, transonic and supersonic channel flow over a Ni-bump is considered. As an external flow test case NACA0012 airfoil is investigated in subsonic, transonic and supersonic flows.