Overflow through spacings around leaf gates
Yaprak kapaklar civarındaki boşluklardan geçen üstakım
- Tez No: 116317
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yaprak kapak, üstakım, debi katsayısı, kayıp katsayısı. iv, Leaf gate, overflow, discharge coefficient, loss coefficient. iii
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
oz YAPRAK KAPAKLAR CİVARINDAKİ BOŞLUKLARDAN GEÇEN ÜSTAKIM GÜREŞÇİ, Faruk Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Doç.Dr.İsmail AYDIN Aralık 2001, 76 sayfa Enerji giriş yapılarında kullanılan yaprak kapaklar yüksek basınçlara ve büyük aşağı çekim kuvvetlerine maruz kalabilirler. Kapak yuvasına ön boşluktan giren, kapağın üstünden akan ve arka boşluktan sızan üstakım ve kapak yuvasındaki su yüksekliği bu kuvvetleri tahmin etmede önemli parametrelerdir. Bu çalışmanın amacı yaprak kapakların debi katsayısı ve kayıp katsayısı için genel bir formül bulmaktır. Böylelikle, kapak üstü akım sırasındaki kayıbı ve kapağın kapak yuvasındaki yatay konumunu bilmek, kapak yuvasındaki su yüksekliği ve kapak üzerinden geçen akımı tahmin etmek için yeterli olabilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OVERFLOW THROUGH SPACINGS AROUND LEAF GATES GÜREŞÇİ, Faruk M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ismail AYDIN December 2001, 76 pages Leaf gates installed in power intake structures may be subjected to high heads and large downpull forces. The overflow (which enters the gate chamber from the upstream spacings, flows over the gate top and then leaks through the downstream spacings) and the water level in the gate chamber are important parameters to predict these forces. The objective of the study is to obtain a general formula for the discharge and the loss coefficient which can be used to predict the water level in the gate chamber and the overflow rate by knowing the headloss that occur during this overflow and the horizontal positioning of the gate in the gate chamber.