Leo satellites: Orbit calculations and determination of complete coverage intervals for Turkey
Leo oyunları: Yörünge hesaplamaları ve Türkiye için tam kapsama sürelerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 116340
  2. Yazar: AYŞE İNALÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL KIRBIYIK, PROF. DR. MURAT AŞKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kapsama Alam, Uydu Erişimi, Walker Delta Uydu Takımı, Mobil Haberleşme Sistemi, Yer'e Yalan Yörünge, Yörünge Benzetimi vı, Coverage Area, Satellite Access, Walker Delta Constellation, Mobile Satellite System (MSS), Low Earth Orbit (LEO), Orbit Simulation. iv
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
öz LEO UYDULARI: YÖRÜNGE HESAPLAMALARI VE TÜRKİYE İÇİN TAM KAPSAMA SÜRELERİNİN BELİRLENMESİ İnalöz, Ayşe Yüksek lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Halil Kırbıyık Ortak Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Murat Aşkar Kasım 2001, 108 sayfa Bu tezde, Türkiye'nin coğrafi alanını kapsayabilecek olan Yer'e yakın yörünge (LEO) uydularının bazı yörüngesel parametreleri hesaplanmıştır. Kolaylık sağlanması açısından dairesel yörüngeler varsayılarak yükseklikleri 650 ile 1500 km arasında değişen yörüngeler için hesaplamalar yapılmıştır. Tek uydu ve çoklu LEO uydularının oluşturduğu Walker Delta uydu takımları için muhtemel senaryolar üretilmiştir. Maksimum coğrafi kapsamanın oluştuğu yörünge eğim açısı belirlenmiştir.En yüksek kapsamayı sağlayan eğim açısının 52° civarında olduğu bulunmuştur. Türkiye'nin, bir günlük süre içerisinde % 100 kapsanması için 650 km irtifada 30 uydunun gerektiği bulunmuştur. Erişim sûresi hesaplamaları çeşitli yükseklik açılan için güneş eş zamanlı tek bir uyduya genişletilmiş ve 45° yükseklik açısı için uydudan Ankara'daki yer istasyonuna herhangi bir erişimin sağlanmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LEO SATELLITES: ORBIT CALCULATIONS AND DETERMINATION OF COMPLETE COVERAGE INTERVALS FOR TURKEY înalöz, Ayşe MS., Department of Physics Supervisor : Prof. Dr. Halil Kırbıyık Co-Supervisor : Prof. Dr. Murat Aşkar November 2001, 108 pages In this thesis, some orbital parameters of LEO (Low Earth Orbit) satellites that can cover the geographical area of Turkey have been calculated. For simplicity, circular orbits were assumed and calculations were done for such orbits at altitudes ranging from 650 km to 1500 km. Possible scenarios were produced for a single satellite as well as for groups of satellites known as Walker Delta Constellations.Inclination angles of orbits at which the highest complete geographical coverage occurred during a day are determined. It has been found that the maximum coverage occurred at an inclination angle of about 52°. To obtain 100 % coverage of Turkey in a day it was found that 30 satellites were required when an altitude of 650 km was considered. Access duration calculations have been extended to a single sun synchronous satellite for various elevation angles and have been found that no access was obtained from satellite to earth station at Ankara at an elevation angle of 45°.