Control system for home automation via telephone
Telefon aracılığı ile ev özdevimi için denetim dizgesi
- Tez No: 116341
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN TULUNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mobile Control, Process Control using DTMF (Dual Tone Multi Frequency), Home Automation, Embedded Process Control. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
öz TELEFON ARACILIĞI ÎLE EV ÖZDEVİMİ İÇİN DENETİM DİZGESİ YILDIRMOĞLU, Gürol Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ersin Tulunay Aralık 2001, 85 sayfa Bu tezde, ev özdevimi için yeni bir denetleç dizgesinin tasarım, gelişim, üretim ve kullanım aşamaları anlatılmıştır. Bu yeni dizge İTÇS (İki Tonlu Çoğul Sıklık) ile kullanıcıdan komuta almaya ve önceden kaydedilmiş ses iletilerini okuyarak geri besleme sağlamaya dayanmaktadır. Denetleçte bir RS232 uyumlu seri girdi/çıktı kapısı, bir 4-bit giriş paralel kapısı ve bir 4-bit paralel çıkış kapısı bulunmaktadır. Çıkış bitleri büyüklüğü 8 ampere kadar olan akımları denetleyebilmek amacıyla rölelere bağlanmıştır. Ev Bitkileri Sulama Süreci bu denetletin uygulanmasına dönük bir örnek olarak seçilmiştir. Uygulama alanım genişletmek için, tasarım aşamasındasüreçten bağımsız bir denetleyici oluşturulmasına özen gösterildi. Bir bölüm yeni uygulama fikirleri sunuldu. Bu dizge örneksel ve sayısal isterleri karşılayan bir gömülü süreç denetim uygulaması olmasının yanı sıra Gezer Denetime de bir örnektir. Tasarımlanan denetim dizgesinde, uygun maliyeti ve yüksek düzeyli aritmetik yetenekleri nedeni ile endüstriyel uygulamalar için çok uygun olan DS87C520 serisinden bir mikrodenetleç kullanılmaktadır. Tasarımlanan denetlecin 30 ABD dolarlık toplam maliyeti pazardaki öteki denetim dizgeleri ile rekabet edebilecek düşüklüktedir. Dizgenin başarımı ve dayanıklılığı kesin tanımlanmış koşullarda deneysel olarak sınanmıştır. Sınamalar sırasında son ürün yapılmış ve sınamalar bu ürün üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu sınamalar sonucunda dizgenin dayanıklılığı ve kullanıma uygunluğu gösterilmiştir. Anahtar Kelimeler : İki Tonlu Çoğul Sıklık kullanarak Süreç Denetim, Ev Özdevimi, Gömülü Süreç Denetleci. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONTROL SYSTEM FOR HOME AUTOMATION VIA TELEPHONE YILDIRIMOGLU, Gürol M.S.,Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ersin Tulunay December 2001, 85 pages This thesis reports the design, development, construction, and the use of a new controller system for home automation purposes. This new system is based on sensing user commands via DTMF (Dual Tone Multi Frequency) and supplying feedback to user by pre-recorded voice messages. The controller has an RS232 compatible serial I/O port, a 4-bit input and a 4-bit output parallel port for sensors and actuators. Output bits are connected to relays for managing currents up to 8 amperes. Home Plant Watering Process is chosen as an example for applying the controller. During the design phase, extra care is focused on having a process mindependent control unit to widen the application area. Some new application ideas are introduced. This system is an example of Mobile Control besides being a complete embedded process control application meeting both analog and digital hardware requirements. The designed control system uses a DS87C520 series micro controller, which is very suitable for industrial applications due to its convenient price and high level arithmetic capabilities. The overall cost of the controller system is lower than 30 USD which is low enough for competition with other control systems on the market. The performance and robustness of the system are tested experimentally under well-defined conditions. During the experiments, the final setup was constructed and tests were carried out on this setup. As a result of these tests, the robustness and usability of the system are demonstrated.