Development of a proton and electron sensitive radiationmonitor for space and stratospheric test flights
Uzay için proton ve elektronlara hassas bir radyasyon monitörünün geliştirilmesi vestratosferik test uçuşları
  1. Tez No: 972759
  2. Yazar: MEHLİKA ZEYNEP ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELAHAT BİLGE DEMİRKÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Uzay radyasyonu, Space radiation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
Özet
LEO'da radyasyon ortamı ağırlıklı olarak elektronlar ve protonlardan oluşur; ağır iyonların katkısı ise %1'den azdır. Uydular bu karma radyasyon ortamına dayanacak şekilde tasarlanmalıdır. Yeryüzünde yapılan elektronik bileşen testleri, radyasyon etkilerinin bir kısmının azaltılmasında önemli rol oynarken, yörüngedeki radyasyon ölçümleri görev yüklerine tarihçe kazandırır. Bu ihtiyaçlara yanıt olarak YRM geliştirilmiştir. Bu tez kapsamında, RADNEXT projesi çerçevesinde beş farklı proton enerjisi kullanılarak YRM'nin elektronik bileşenlerine yönelik SEE radyasyon testleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, sonda roket görevleri için tasarlanmış olan YRM'nin ikinci geliştirme modeli SB.1'in hassasiyet hesaplamaları yapılmıştır. Buna paralel olarak, stratosferik radyasyon ölçümlerini mümkün kılmak amacıyla YİB adında bir bir yüksek irtifa balonu platformu geliştirilmiş ve bu da Türkiye'de bir ilk olmuştur. Toplam sekiz YİB uçuşu gerçekleştirilmiştir. İlk dört uçuş, platforma güveni arttırtmak amacıyla ortam ölçümleri ve Geiger sayaçları kullanılarak elektron ve gamma ölçümleri yapılan hazırlık görevleridir. Takip eden uçuşlarda, sintilatör tabanlı elektron dedektörleri ile SB.0 dedektörünün testleri gerçekleştirilmiştir. SB.0 daha önce 136 km'ye kadar çıkan ROKETSAN sonda roketlerinde uçurulmuştur. Bu uçuşlarda, elektron dedektörünün performansı Regener-Pfötzer maksimumunun gözlemlenmesiyle doğrulanmış, SB.0 ile de ek proton istatistikleri toplanmıştır. Sekiz uçuşun tamamında tüm faydalı yükler başarıyla kurtarılarak uzayda kullanılması planlanan ekipmanların test edilmesine olanak sağlayan yüksek irtifa balonun platformunun temelini oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
In LEO, the radiation environment is composed primarily of electrons, protons and heavy ions with less than 1% contribution. Satellites must be designed to withstand this mixed radiation field. On-ground testing of electronic components help in mitigating some of these effects, while in-orbit radiation measurements help establish radiation heritage for future missions. To address these needs, YRM was developed to measure protons and electrons in 8 energy bins as well as heavy ions. SEE radiation tests were conducted on YRM's electronic components using five different proton energies at METU-DBL and two RADNEXT facilities. Additionally, sensitivity calculations were performed for SB.1, the second development model of YRM, designed for sounding rocket missions. In parallel, a high-altitude balloon platform named YİB was developed to enable stratospheric radiation measurements, a first in Türkiye. A total of eight YİB flights were conducted from Ankara and Isparta meteorology facilities. The first four were preparatory missions measuring environmental conditions and included Geiger counters to measure electrons and gammas. After building confidence in the platform, subsequent flights involved test campaigns for scintillator-based electron detectors and SB.0, which was previously flown on ROKETSAN sounding rockets to altitudes up to 136 km. The electron detectors' performances were validated through the observation Regener-Pfötzer maximum and additional proton statistics were collected with SB.0. All payloads from 8 flights were successfully recovered and forms the foundation of testing equipment intended for space applications with HABs.