Search for SM Higgs decay with two lepton+two neutrinos final state at CMS experiment at LHC
llvv son durumlu SM Higgs bozunumunun LHC/ CMS deneyinde araştırılması
  1. Tez No: 116364
  2. Yazar: ÖZLEN FERRUH YAŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM SERİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Standart Model, LHC, Higgs Bozonu iv, Standard Model, LHC, Higgs Boson m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
öz llvv SON DURUMLU SM HİGGS BOZUNUMUNUN LHC/CMS DENEYİNDE ARAŞTIRILMASI Yaşar, Özlen Ferruh Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Meltem Serin 9 August 2001, 82 pages Bu çalışmada, Higgs mekanizmasının temel kuramsal konuları, elektrozayıf teorinin Lagranjiyeni ve kendiliğinden simetri kırılması gözden geçirildi. Higgs bozonun özellikleri ve varlığı üzerine yapılan araştırmalar ve H -» W+W - ¥ (lu)(l'v) bozunumunun simulasyonu detaylı olarak verildi. Higgs bozonunun önemli bozunum kanallarından biri olan H ->. W+W~ -> {lv){l'v) kanalı 170 GeV Higgs kütlesi için, düşük luminositide, PYTHIA 6.1 ve CMSJET programları kullanılarak, modellendi ve detaylı olarak çalışıldı. Analiz sonuçları Higgs bozonunun bu kanalda açık bir şekilde gözlenebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Search for SM Higgs Decay with nllvvn Final State at CMS Experiment at LHC Yaşar, Özlen Ferruh M.Sc, Department of Physics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Meltem Serin 9 August 2001, 82 pages In this thesis the basic theoretical concept of Higgs mechanism, the Lagrangian of electroweak theory, spontaneous symmetry breaking are reviewed. Properties of the Higgs boson and search for its existance have been given. One of the important decay channels of the Higgs boson, H - >. W+W~ - > (lv)(l'v) is simulated for mn= 170 GeV at low luminosity and studied in detail. Event generator Pythia 6.1 and CMSJET programmes are used in this study. The result of the analysis show that this decay mode could provide a clean discovery of the Higgs boson.