Self-adaptive evolutionary programming based economic dispatch power units with nonmonotonic fuel cost functions
Kendi kendini uyarlayan evrimsel programlama ile düzgün yakıt maliyet fonksiyonları olmayan generatörlerin ekonomik yüklenmeleri
- Tez No: 116365
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET ERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik yükleme, evrimsel programlama iv, Economic dispatch, evolutionary programming. iii
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
öz KENDİ KENDİNİ UYARLAYAN EVRİMSEL PROGLAMA ÎLE DÜZGÜN YAKIT MALİYET FONKSİYONLARI OLMAYAN GENERATÖRLERİN EKONOMİK YÜKLENMELERİ Özel, Tolga Yüksek lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. İsmet Erkmen Eylül 2001, 87 sayfa Bu tezde, düzgün yakıt maliyeti fonksiyonu olmayan elektrik enerjisi üretim ünitelerini ekonomik olarak yükleme problemi, kendi kendini uyarlayan evrimsel programlama algoritması ile çözüldü. Stratejik parametrelerin kendi kendim uyarlamasını sağlamak için, arama sürecinden geri besleme sağlayan bir yöntem önerilmiştir. Bu yöntem, evrimsel programlama algoritmasını evrensel en iyiye ulaşmak için daha güçlü kılmıştır. Tahditleri sağlamayan çözümlerin uygunlukları, gerçek uygunluk değerine ceza puanı eklenerek hesaplanmıştır. Böylece, herhangi bir makul deneysel çözümün uygunluk puanı herhangi bir makul olmayan çözümün uygunluğundan daha düşük olması sağlanmıştır. Algoritmanın evrensel en iyiye ulaşma konusundaki güçlülüğü, valf noktası etkisi sebebiyle doğrusal olmayan maliyet oram eğrisine sahip dokuz jeneratörlü bir güç sisteminde gözlenmiştir. Evrimsel programlama, enerji ünitelerinin doğrusal olmayan ekonomik yükleme problemim çözme konusunda başardı bir yöntem olarak önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SELF-ADAPTIVE EVOLUTIONARY PROGRAMMING BASED ECONOMIC DISPATCH OF POWER UNITS WITH NONMONOTONIC FUEL COST FUNCTIONS Özel» Tolga M. S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc Prof. Dr. İsmet Erkmen September 2001, 87 pages In this thesis, economic dispatch problem of power units with nonmonotonic incremental cost rate curve is solved by using self-adaptive evolutionary programming algorithm. To provide self-adaptation of strategy parameters, a method incorporating feedback from the search process is proposed. This makes evolutionary programming algorithm more robust to achieve global optima. Fitness of unfeasible trial solution is evaluated by adding penalty score to actual fitness value such that any feasible trial solution will be better than any other unfeasible one. The algorithm is verified in a sample power system with nine generating units having nonlinear cost rate curves due to valve-point effect. The success of algorithm is observed in the manner of success in economic dispatch and constraint satisfaction, and robustness in mature convergence. The evolutionary programming is proposed as a successful method in solving nonlinear economic dispatch problem of power units.