Virtual design studios organizational aspects and their role in design collaboration
Sanal tasarım stüdyoları, organizasyon boyutu ve kollektif tasarımdaki yeri
- Tez No: 116367
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN BAYKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sanal tasarım stüdyosu, geleneksel tasarım stüdyosu, kollektif tasarım, ve bilgisayar destekli kollektif tasarım. VI, Virtual design studio, design studio, collaborative design, computer supported collaborative design. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
öz SANAL TASARIM STÜDYOLARI, ORGANİZASYON BOYUTU VE KOLLEKTİF TASARIMDAKİ YERİ KARA, CEM Yüksek Lisans, Yapı Bilgisi, Mimarlik Bölümü Tez Danışmanı Doç. Dr. Can Baykan Eylül 2001, 94 sayfa Bilgisayar ve iletişim teknolojisinin gelişmesi ve ucuza üretilir duruma gelmesi bütün alanlarda olduğu gibi mimarlık alanında da köklü değişimlere neden olmaktadır. Nitekim, yüksek iletişime sahip bilgisayarlı ağ ortamları sanal tasarım stüdyoları yapılabilmesine imkan sağlayarak mimarlık üretim süreci ve anlatım ortamını etkilemektedir. Bundan dolayı, mimarlık üretim sürecinin bir parçası olan tasarım stüdyosu da bu değişimlerin etkisinde kalmaktadır.Bu çalışmada, yeni bir tasarım ortamı olan sanal tasarım stüdyosu kavramı, ortaya çıkışı, gelişimi, teknolojisi, yapılmış olan sanal tasarım stüdyo denemelerinin analizi ve öğrenilmiş dersler belirtilmeye çalışılmıştır. Sanal tasarım stüdyoları geleneksel tasarım stüdyoları ite karşılaştırılarak; avantajları ve dezavantajları araştırılmış, sanal tasarim stüdyosunun tasarım stüdyosu anlayışımızı nasıl değiştirdiği, kollektif tasarımdaki yeri tartışılmıştır. Kısacası, sanal tasarım stüdyosu adı altında bugünkü teknoloji île neler yapılabileceği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT VIRTUAL DESIGN STUDIOS, ORGANIZATIONAL ASPECTS AND THEIR ROLE IN DESIGN COLLABORATION KARA, Cem M.S in Building Science, Department of Architecture Supervisor Assoc. Prof. Dr. Can BAYKAN September 2001, 94 pages The developments in computer and tele-communication technology and their availability through decreasing prices had caused great changes in other areas, and gave way to fundamental changes in the field of architecture. As a matter of fact, the availability of networked computers with high telecommunication technology gives us the possibility of organizing virtual design studios. In this way, it is well arguable that those developments have also changed our understanding of the design studio, which is essentially a part of architectural production. HiIn this study, the emergence of the concept of Virtual Design Studio (VDS), its technology, development and the constructed virtual studios as exemplar cases and the lessons learned are discussed in terms of a new medium for design activity. Moreover, by comparing the traditional design studios and virtual design studios, this study explores the advantages and disadvantages in order to discuss VDS, how it changes our understanding of design studios, their role in design collaboration. In short, the thesis attempts to develop an understanding the virtual design studio and its organizational aspects so as to discuss what should be done through /within the changing impact of technology in architecture and design collaboration.