Assessment of hydraulic and structural interactions for bridges
Köprülerde hidrolik ve yapısal etkileşimin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 116368
  2. Yazar: SEÇİL KÜRKÇÜOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİH YANMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Köprü, Hidrolik, Yapısal Analiz, Yükleme, Köprü Açıklığı, Köprü Ayağı, Yanal Mesnet, Oyulma. vı, Bridge, Hydraulics, Structural Analysis, Loading, Bridge Opening, Pier, Abutment, Scour. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
öz KÖPRÜLERDE HİDROLİK VE YAPISAL ETKİLEŞİMİN DEĞERLENDİRİLMESİ Kürkçüoğlu, Seçil Yüksek Lisans, înşaat Müh. Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. A. Melih Yanmaz Eylül 2001, 185 sayfa Geniş akarsuları geçen köprülerin tasarımı; hidrolik, yapısal ve jeoteknik unsurların karşılıklı etkileşimi dolayısıyla hayli karmaşıktır. Alışılagelmiş köprü tasarımında asıl önem çeşitli hareketli ve zati yükler, malzeme çeşitleri ve taşıyıcı sistem şekilleri gibi etkilerin fonksiyonu olan yük dağılımları ile ilgili olan yapısal detaylara verilmiştir. Yakın zamanlı istatistiksel değerlendirmeler akarsu köprülerinin yıkılmasındaki asıl etkenin göz ardı edilmiş hidrolik detaylarolduğunu göstermiştir. Hidrolik ve yapısal gerekliliklerin optimum seviyede birlikte sağlanmaması halinde, köprünün yakın bölgesindeki akım olumsuz yönde etkilenecektir. Bu çalışmada; köprü açıklığı tipi, köprü ayak ve yanal mesnetlerinin geometrik detay ve boyutları, köprü açıklığı ve döşeme kalınlığı gibi elemanların çeşitli hidrolik ve yapısal yükleme kombinasyonları arasındaki karşılıklı etkileşimi araştırılmaktadır. Bir örnek çalışmayla yukarıda bahsi geçen yönlendirici faktörler arasındaki etkileşim incelenmiştir. Bir gurup alternatif, ekonomi, emniyet, hidrolik ve yapısal gereklilikler açısından değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ASSESSMENT OF HYDRAULIC AND STRUCTURAL INTERACTIONS FOR BRIDGES Kürkçüoğlu, Seçil M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. A. Melih Yanmaz September 2001, 185 pages Design of a bridge crossing a wide river is highly complicated because of mutual interactions among hydraulic, structural and geotechnical aspects. In the conventional bridge design, the main emphasis has been given to the structural details concerning load distributions as a function of various types of live and dead loads, type of material, type of structural system, etc. Recent statistical analyses on the failure of river bridges show that main cause of failure arises from iiiunderestimates of hydraulic details. Unless the hydraulic and structural conformities are satisfied jointly at an optimum level, the hydraulic conditions of the river in close vicinity of the bridge may be adversely affected. In this study; the mutual interaction among the type of bridge opening, geometric details and size of bridge piers and abutments, span length and slab thickness of the bridge under various hydraulic and structural loading combinations are investigated. In a case study, the aforementioned interactions among the governing factors are examined. A set of alternatives are assessed from viewpoints of economy, safety and hydraulic and structural requirements.