Investigation of capacity-cost relationship for gravity type of dams
Ağırlık tip barajlarda kapasite-maliyet ilişkisinin araştırılması
  1. Tez No: 116377
  2. Yazar: MUHARREM ENGİN GÜNİNDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. MELİH YANMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Maliyet, Kapasite, Ekonomik Boyutlandırma, Beton Ağırlık Baraj, Silindirle Sıkıştırılmış Beton (SSB) Baraj, Öngerilmeli Baraj vı, Cost, Capacity, Economy of Scale, Concrete Gravity Dam, Roller Compacted Concrete (RCC) Dam, Prestressed Dam. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 324
Özet
öz AĞIRLIK BARAJLARDA KAPASİTE İLE MALİYET ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI Günindi, Muharrem Engin Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Müh. Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. A. Melih Yanmaz Eylül 2001, 295 sayfa Bir hidrolik yapının kapasitesi ile maliyeti arasındaki ilişkiyi inceleyen ölçek ekonomisi kavramı ağırlık tipi barajlar için çalışılmıştır. Bir barajın toplam maliyeti; yatırım bedeli, inşaat, mühendislik ve müşavirlik hizmetleri, kamulaştırma bedeli, köprü, yol ve enerji nakil hatlarının yer değiştirmesi gibi kalemleri kapsamaktadır. İşletme, bakım ve onarım bedeli yapının ekonomik ömrü süresinde yıllık gider olarak düşünülmelidir. Baraj projeleri dikkate alındığında yukarıda belirtilen maliyetler kapasiteye bağlı olan ve olmayan bedeller olarak iki başlık altında toplanabilir. Bu çalışmada; özellikle beton ve silindirle sıkıştırılmış beton (SSB) ağırlık barajlarınekonomik boyutlandırılması üzerinde durulmuştur. Türkiye'deki Çine baraj sahasına yapılabilecek 144 değişik seçenek için detaylı fayda-maliyet analizleri yapılmıştır. Önerilen seçenekler için, yapı emniyet kontrolleri gerçekleştirilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar ön boyutlandırma aşamasında tasarımcıya önemli pratik bağıntılar sunmakta ve ağırlık barajın tipinin belirlenmesinde yol göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF CAPACITY-COST RELATIONSHIP FOR GRAVITY TYPE OF DAMS Günindi, Muharrem Engin M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. A. Melih Yanmaz September 2001, 295 pages The economy of scale concept, which investigates the relationship between the capacity of a hydraulic structure and cost, is studied for gravity types of dams. The total cost of such dams is equal to the summation of costs of construction, engineering and consultancy services, right of way, relocation of structures, such as bridges, roads or energy transmission lines, etc. Operation, maintenance and repair costs should be considered as the annual costs during the service life of the structure. iiiWith special reference to a dam project, the aforementioned costs are classified into two groups; as costs dependent or independent of capacity. Special emphasis is given to the investigation of the economy of scale relationship for concrete and roller compacted concrete (RCC) gravity types. Elaborate benefit-cost analyses have been carried out for 144 alternatives that can be implemented at Çine Dam site, Turkey. Stability analyses have been conducted for the proposed alternatives. The information obtained through this study would provide valuable practical tools for decision-making in preliminary dimensions and type of a gravity dam.