Strategic planning and its relationship to competitive advantage: A case study of Pınar company
Stratejik planlama ve rekabetçi üstünlük ilişkisi: Pınar şirketi örneği
- Tez No: 854662
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİLGE ÇAĞATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratejik planlama, Rekabet avantajı, Operasyonel verimlilik, Pınar Şirketi, Türkiye, strategic planning, competitive advantage, operational efficiency, Pınar Company, Turkey
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırma, Türkiye'nin önde gelen süt ürünleri şirketlerinden biri olan Pınar Şirketi içinde stratejik planlama ile rekabet avantajı arasındaki bağlantıyı incelemekte ve bir vaka çalışması yaklaşımını kullanmaktadır. Çalışma, firmanın rekabetçi pozisyonunu nasıl etkilediğini değerlendirmekte ve operasyonel verimlilik, kapasite genişlemesi ve stratejik planlama uygulamalarının rolünü araştırmaktadır. Çalışma, Pınar Şirketi çalışanlarına bir anket uygulayarak nicel veri toplamaktadır. Sonuçlar, stratejik planlama ile şirketin rekabet avantajı arasında önemli bir ilişki bulunduğunu ortaya koymakta ve operasyonel verimlilik ve kapasite genişlemesinin önemli rolünü vurgulamaktadır. Araştırma, performans değerlendirmesi, eğitim, yönetim geliştirme ve etkili yetenek yönetimi gibi stratejik planlama uygulamalarını vurgulamaktadır. Ayrıca, maliyet, farklılaştırma ve odak stratejileri de dahil olmak üzere çeşitli rekabet avantajlarını ortaya koymaktadır. Bulgulara dayanarak, çalışma gelecekteki girişimler için öneriler sunmakta ve net stratejik hedefler belirlemenin, rekabetçi bir konumlandırma stratejisi oluşturmanın, müşteri odaklı yaklaşımları önceliklendirmenin ve yetenek geliştirmeye yatırım yapmanın önemini vurgulamaktadır. Sonuç olarak, bu araştırma, stratejik yönetim uygulayıcıları ve araştırmacılar için değerli görüşler sunarak Pınar Şirketi içinde stratejik planlama ile rekabet avantajı arasındaki etkileşimin anlaşılmasını artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research investigates the connection between strategic planning and competitive advantage within Pınar Company, a prominent dairy product company in Turkey, employing a case study approach. It evaluates how operational efficiency, capacity expansion, and strategic planning practices impact the firm's competitive position. The study administers a questionnaire to Pınar Company employees to gather quantitative data. The results uncover a significant relationship between strategic planning and the company's competitive advantage, highlighting the crucial role of operational efficiency and capacity expansion. The research underscores strategic planning practices such as performance assessment, training, management development, and effective talent management. Moreover, it reveals diverse pursued competitive advantages, including cost, differentiation, and focus strategies. Drawing from the findings, the study provides recommendations for future initiatives, emphasizing the importance of defining clear strategic goals, devising a competitive positioning strategy, prioritizing customer-centric approaches, and investing in talent cultivation. Ultimately, this investigation enhances our comprehension of the interplay between strategic planning and competitive advantage within Pınar Cumban, offering valuable insights for strategic management practitioners and researchers.