Experimental investigation of scouring around inclined bridge piers
Eğik köprü ayakları etrafındaki oyulmaların deneysel olarak analizi
- Tez No: 116378
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER BOZKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yerel oyulma, eğik köprü ayağı, temiz su oyulması, uniform taban malzemesi vı
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
öz EĞİK KÖPRÜ AYAKLARI ETRAFINDAKİ OYULMALARIN DENEYSEL OLARAK ANALİZİ Yıldız, Osman Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Zafer Bozkuş Ocak 2001, 131 sayfa Köprü ayak temellerinin güvenli biçimde tasarlanabilmesi için, ayaklar etrafında oluşması muhtemel oyulmanın mümkün olduğu kadar doğru tahmin edilmesi önemlidir. Bu deneysel çalışmanın amacı, köprü ayaklarındaki eğikliğin köprü ayağı etrafındaki yerel oyulmaya olan etkisinin araştırılmasıdır. Deneyler, üniform taban malzemesi ve mansaba doğru düşey düzlemle açı yapacak biçimde eğik olan basit tek dairesel kazıklar kullanılarak temiz su oyulması şartlarında gerçekleştirilmiştir. Oyulma derinliğinin zamansal değişimini göstermek için boyutsuz oyulma eğrileri sunulmuştur. Bu çalışmanın sonuçları tabana dik yerleştirilmiş köprü ayakları için yapılmış deney sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Düşey düzlemle açı yapacak şekilde yerleştirilmiş köprü ayakları etrafındaki oyulma derinliğinin tabana dik yerleştirilmiş kazıklar etrafında oluşan oyulma derinliklerinden daha az olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF SCOURING AROUND INCLINED BRIDGE PIERS Yıldız, Osman M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Zafer Bozkuş January 2001, 131 pages For a safe design of a bridge pier footing, it is important to estimate the maximum depth of scour as accurately as possible. The aim of this experimental study is to investigate the effect of the inclination of the bridge pier on the development of the local scour depths around bridge piers. The experiments were performed. with single circular pier inclined towards the downstream direction making an angle with the vertical plane over uniform bed material under clear water conditions. Non- dimensional scour curves were presented to illustrate the temporal variation of the scour depth. The results of the present study were compared with those obtained using vertically mounted piers by the previous investigators. The depth of local scour around inclined piers was observed to be smaller than that of the case of the vertically mounted piers. mKey Words : Local scour, inclined bridge pier, clear water scour, uniform bed material IV