Behavior and stability of dispersive soils with c type fly ash
Dispersif zeminlerin c tipi uçucu küllerle stabilizasyonu ve davranışı
- Tez No: 116376
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL ÇOKÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dispersif Kil, Uçucu Kül, İğne Deliği Deneyi, Stabilizasyon VI, Dispersive Soil, Fly Ash, Pinhole Test, Stabilization IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
öz DİSPERSIF KİLLERİN C TIPI UÇUCU KUL İLE DAVRANIŞI VE STABİLİZASYONU Toktaş, Ferruh Yüksek Lisans, İnşaat Müh. Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Erdal Çokça Nisan 2001, 157 Sayfa Dünyanın birçok kurak veya yarı kurak ile nemli iklimlere sahip bölgelerinde dispersif killerle ilgili problemlere rastlanır. Pek çok ülkede, termik santrallerin atığı olan uçucu kül değerlendirilememekte, ve arazide depolanmaktadır. Bu da arazi kullanımı ve çevre açısından problemlere sebep olmaktadır. Bu çalışmada, dispersif zeminlerin uçucu kül ile stabilizasyonu amaçlanmıştır. Bu çalışmada dispersif kil olarak Eskişehir Merkez Taş Ocağı ve Ankara Çubuk Kavşakkaya Barajından alınan numuneler kullanılmıştır ve stabilizasyon için Soma Termik Santralinden alınan C tipi uçucu kül (ASTM C618'e göre) kullanılmıştır. Numunelere %3'ten %13'e varan oranlarda uçucu kül katılarak iğne deliği deneyi ile dispersiflik dereceleri test edilmiş ve uçucu kül ilavesinin numunelerin indeks ve dayanım özellikleri ile konsolidasyon oturmalarına etkisi Varaştırılmıştır. Dispersif kil özelliği bulunan numuneler, uçucu külün artmasıyla birlikte dispersif olmayan duruma gelmişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BEHAVIOR AND STABILIZATION OF DISPERSIVE SOILS WITH C TYPE FLY ASH Toktaş, Ferruh Msc, Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Erdal Çokça April 2001, 157 Pages Most regions with arid or semiarid and humid climates have problems with dispersive clays. Fly ash, which is a by-product from thermal power plants, is not used beneficially and disposed as open stock piles on land and cause serious problems in terms of both land use and environment in most countries. In this study, influence of fly ash on the stabilization of dispersive soils is investigated. The samples used in this study are taken from Eskişehir Central Stone Quarry and Kavşakkaya Dam (Çubuk, Ankara) and fly ash, which is used as a stabilizing agent is classified as type C by ASTM C618 and taken from Soma Thermal Power Plant. Dispersivity of the samples with the fly ash content from 3% to 13% is investigated by the pinhole test and change of index, strength 'and consolidation properties are also searched with the addition of fly ash. The samples, which have IIIdispersive characteristics, are changed to nondispersive with increasing fly ash content.