The Development of a web-based instruction model for language classrooms: A case study for effective web application from teachers' perspectives
Dil sınıfları için web üzerinden bir öğretim modeli geliştirilmesi: Öğretmen görüşlerinden yararlanarak bir web uygulamasının etkinliğinin araştırılması için durum çalışması
- Tez No: 116380
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONER YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Web üzerinden Öğretim, Bilgisayar Destekli İngilizce Öğrenimi, Bilgisayar Destekli Öğretim VI, Web-Based Instruction, Computer Assisted Language Learning, Computer Assisted Instruction. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
öz DİL SINIFLARI İÇİN WEB ÜZERİNDEN BİR OGRETIM MODELİ GELİŞTİRMESİ: ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNDEN YARARLANARAK BİR WEB UYGULAMASININ ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI İÇİN DURUM ÇALIŞMASI Özkan, Ebru Master, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Soner Yıldırım Kasım 2001, 111 sayfa Bu tezin amacı, temel eğitim için hazırlanmış bir İngilizce öğretim kitabının bilgisayar üzerine aktarılmış halinin bilgisayar destekli eğitim alanına katkısını araştırmaktır. Bu araştırmada, bilgisayar destekli eğitim aracının müfredata uygunluğu, bu aracın öğretimsel uygunluğu, görüntü dizaynı ve ders dizaynı öğretmenlere uygulanmış olan bir anket yardımıyla araştırılmaktadır. Araştırmaya, orta öğretimin İngilizce eğitim veren değişik okullarında görev yapan 25 öğretmen (Antalya Adem Tolunay Anadolu Lisesinden 5 öğretmen, Ankara Yüce Kolejinden10 öğretmen, ODTÜ Kolejinden 10 öğretmen) iştirak etmiştir. Bu tez çalışmasında elde edilen sözel sonuçlar, çalışmanın sonunda verilmiştir. Bulgular, bu çalışmaya katılan öğretmenlerin bilgisayar destekli İngilizce dersiyle ilgili düşünce ve görüşlerini ortaya koymaktadır. Öğretmenlerin görüşlerine sunulan model, anket sonuçlarına göre, kullanılan animasyonlar, egzersizler, resimler, sesler, şarkılar, öğrencilerin birbirleriyle ve öğretmenleriyle iletişim şansı ve onlardan aldıkları geri dönüt (feedback) düşünüldüğünde etkili, ilgi çekici ve motive edici bulunmuştur. Bu da öğrencilerin kendi kendilerine konuyu öğrenmelerine ve yaratıcılıklarını güçlendirmelerine imkân vermektedir. Bu modele karşı eleştirilerden biri konunun işleniş biçimiyle ilgilidir. Konu, yeni İngilizce öğretim metodlarına göre indirek olarak verilmesi gerekirken direk olarak verilmiştir. Bunun nedeniyse modelin kitap versiyonuna bağlı kalınarak geliştirilmiş olmasıdır. Açık uçlu sorulardan elde edilen diğer eleştiriler ise seslerin yüklenirken çok zaman alması ve bazı bilgisayarların Java, Java Script ve Flash gibi programları çalıştırmak için gerekli teknik alt yapıya sahip olmamasıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DEVELOPMENT OF A WEB-BASED INSTRUCTION MODEL FOR LANGUAGE CLASSROOMS: A CASE STUDY FOR EFFECTIVE WEB APPLICATION FROM TEACHERS' PERSPECTIVES Özkan, Ebru Master of Science (M.S.), Department of Computer Education and Instructional Technologies Supervisor: Asst. Prof. Dr. Soner Yıldırım November 2001, 111 pages The purpose of this study was to develop and investigate the effectiveness of a web application of an English course book developed to teach English for CALL (Computer Assisted Language Learning) purposes by submitting a questionnaire to English language teachers of three different English-medium schools. The study explored the curriculum adequacy, instructional adequacy, screen design and course design of the developed material. The study used data from 25 teachers: 5 teachers of Adem Tolunay Anatolian Lycee, 10 teachers of Yüce College and 10 teachers of iiiMETU College. For this research, descriptive study was carried out and qualitative results were given at the end of the study. The results investigated teachers' perceptions about the computer-assisted course they were introduced prior to the application of the questionnaire. The results of the questionnaire demonstrated that the prototype was found effective, interesting and motivating for students with the animations, exercises, pictures, sounds, songs, chance for interaction and immediate feedback that enhance student creativity and self study. The arguments for the study are about the type of the presentation technique that was adapted thoroughly from the book-based version of the prototype: The grammar points were presented directly instead of indirectly which is not adequate with the new language teaching methods. Other arguments that were stated through the open-ended questions are the difficulty to load the sounds because it is quite time-consuming and use of programs (Java, Java Script and Flash) that are difficult to be run by slow computers for some browsers do not support them.