Constructing the enclosed garden in urban context: Jean Nouvel's Foundation Cartier
Şehir bağlamında kuşatılmış bahçe tasarlamak: Jean Nouvel-Foundation Cartier
- Tez No: 116379
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜVEN ARİF SARGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: şeffaflık, bahçe, peyzaj, kuşatma, esneklik, ekoloji vı, transparency, garden, landscape, enclosure, flexibility, ecology IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
öz ŞEHÎR BAĞLAMINDA KUŞATILMIŞ BAHÇE TASARLAMAK: JEAN NOUVEL- FONDATION CARTIER Filiz, Hatice Günseli M. Arch., Mimarlık Bölümü Danışman: Yrd. Doç. Dr.Güven Arif Sargın Eylül 2001, 120 sayfa Bu çalışma mimar Jean Nouvel tarafından tasarlanan, Paris Raspail Bulvarı üzerinde inşaa edilen Cartier Vakfi Binasını analiz etmeyi amaçlamıştır. Bina ve etrafındaki mimari çevrenin etkileri üzerine yoğunlaşırken, araştırmamız özellikle peyzaj mimarı Lothar Baumgarten tarafından tasarlanan bahçeyleyle de ilgilenmektedir. Mimarın bu projeye katkısını anlamak üzere çalışma özellikle Jean Nouvel' in mimarisi ve Fransız Modernizmi'ndeki yerini araştırmaya yönelmiştir. Projelerde aradığı ve ürettiği anlamlar, daha çok projeleri hakkındaki kendi görüşlerinden çıkarılmaya çalışılmıştır. Cartier Vakfı Binası Mitterand dönemi sonrası bir yapı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kültürel dokunun bozulmaması adına, çevre sakinleri, öncelerde bir sigorta şirketine satılan ve Amerikan Merkezinin bulunduğu tarihi alana büyük bir ofis binasının yapılmasına, karşı çıkmıştır. Bu nedenle sigorta firması, GAN, bölgeye kültürel ve ticari hareket getirecek bir şirket olarak gördüğü Cartier Firmasi'ni, Merkez Binası ve Sanat Merkezi'ni bu alana inşa etmek üzere davet etmiştir. Cartier Yönetim Kurulu başkanı, A. D. Perrin'in daha önce İsviçre'de birlikte çalıştıkları Jean Nouvel'e projeyi vermesiyle alanda bulunan tarihi sedir ağacı ve korunan bahçe Paris peysajındaönemli elemanlar oldu. Jean Nouvel bu projede, sadece bahçeyi değil, şeffaf binasını da tanımlayan cam elemanlara yer verir. Sanallıkla gerçeklik arasında gidip gelerek, proje inşa edildiği alana verdiği değer ve doğayla kurduğu ilişkiler açısından kültür ve doğa çelişkisine son vermektedir. Modern sanat merkezi olmasının yanısıra, kullanıcıya sunduğu faaliyetlerle, bir sosyal buluşma mekanı oluşunu yüksek bir bina siluetini çevreleyen bir doğal bahçe olgusuyla desteklemektedir. Kuşatılmış şeffaflık fikrini bir çerçeveye oturtmak adına, Rob Aben ve Saskia de Wit'in,“kuşatılmış bahçe”üzerine kurgulandırdıkları teorik çalışmalarından ve özellikle“Enclosed Garden”isimli kaynaktan yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONSTRUCTING THE ENCLOSED GARDEN IN URBAN CONTEXT: JEAN NOUVEL'S FONDATION CARTIER Filiz, Hatice Günseli M. Arch., Department of Architecture Supervisor: Assist. Prof. Dr. Güven Arif Sargın September 2001, 117 pages This study aims to make an analysis of the Fondation Cartier on Raspail Boulevard, Paris, which is designed by the French architect Jean NouveL In this study the building and its relations with the built environment, in particular with its garden by the landscape artist Luthar Baumgarten will be discussed in terms of architectural and urban properties and ecological properties. In order to understand the architect's contribution to this project, this study involves an investigation on Jean Nouvel's architecture and his place in new French Modernism. The Foundation Cartier project has been realised in a period after the Mitterand era. The old historical site on which American Center stood was sold to an insurance company. But the inhabitants of the neighborhood did not accept a large office building since the cultural character of the neighborhood deserved preservation. So the insurance company, GAN, looked for a firm that would reconcile culture and business. Jean Nouvel ends up with a total transparent project. With the existence of a historical cedar tree and a garden, the project turned into a very important element in the Parisian landscape. Jean Nouvel not only enclosed the garden with glass screens but also he enclosed the transparency of the building. Oscillating between materiality and virtuality, this project becomes very significant because of its concern to the site that it was built; ending the conflict mbetween culture and nature. Besides it is a center for contemporary art, it is now a meeting place for the people offering them many facilities, expressing its existence with a silhouette of a tall building embraced by a cultivated but still wild garden. In order to make a framework for the idea of enclosed transparency, the theoretical studies of Rob Aben and Saskia de Wit, and mainly the book“Enclosed garden”are explored.