Susceptibility to intergranular corrosion of welded stainless steels
Kaynaklı paslanmaz çeliklerin tane sınırları korozyonuna duyarlılıkları
- Tez No: 116381
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DORUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Electrochemical tests, Intergranular corrosion, Sensitization to intergranular corrosion. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
öz KAYNAKLI PASLANMAZ ÇELİKLERİN TANE SINIRLARI KOROZYONUNA DUYARLILIKLARI Demirel, Emre Yüksek Lisans Tezi, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Mustafa DORUK Aralık 2001, 51 sayfa Bu çalışmada, kaynaklı AISI 304 paslanmaz çelik numunelerin tane sınırlan korozyonuna duyarlılıkları incelendi. Bu amaçla kaynak bölgesinden ve ısıdan etkilenmiş bölgeden alınan numuneler Dönüşümlü Elektrokimyasal Aktifleştirme metoduyla test edildi. Karşılaştırma amacıyla, 1050°C'den suda soğutularak çözelim işlemine tabi tutulan ve 650°C'de 1 saat tavlanan iki numune daha aynı metodla incelendi. Elde edilen bu sonuçlan desteklemek amacı ile, numuneler %10 luk oksalik asit çözeltisinde dağlama işlemine tabi tutuldu. Aktivasyon akım yoğunluğunun (ir) aktif-pasif dönüşümü sağlayan akım yoğunluğuna (Icrit) oranı duyarlılığın değerlendirilmesinde ölçü olarak kullanıldı.Öte yandan oksalik asit çözeltisinde dağlama sonucu elde edilen mikro yapılar ilgili standarda göre sınıflandırılmaya çalışıldı. Bu çalışmalarda elde edilen sonuçlar, kaynaklı numunelerde en duyarlı kısmın kaynak ısısından etkilenen bölge olduğunu ortaya koymaktadır. Bu sonuç ısıdan etkilenmiş bölgenin 'Ir/Icrit' oranının (0,182) kaynak malzemesindekine (0,089) kıyaslanmasıyla açıkça görülebilmektedir. Dağlama sonuçları, kaynak bölgesinde döküm ve kaynak malzemesine özgü dendritik-oluklu yapı sergilemekte, buna karşılık ısıdan etkilenmiş bölgede tanelerin oluklarca kısmen çevrilmiş olduğu görülmektedir. Bu uyuşmazlığa karşın ısıdan etkilenmiş bölgenin yavaş ısınma ve soğuma hızlan nedeni ile daha duyarlı olduğu kabul edilebilir. Sonuç olarak, stabilize edilmemiş ostenitik paslanmaz çeliklerden yapılan kaynaklı boru ve diğer yapıların tane sınırlan korozyonuna karşı yeterince güvenli olmadıkları söylenebilir. Uygulanabildiği durumlarda kaynak sonrası ısıl işlem tane sınırlan korozyonuna duyarlılığı giderebilir. Anahtar kelimeler : Elektrokimyasal testler, Tane sınırları korozyonu, Tane sınırları korozyonuna duyarlılık. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SUSCEPTIBILITY TO INTERGRANULAR CORROSION OF WELDED STAINLESS STEELS Demirel, Emre M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa DORUK December 2001, 51 pages In this study, susceptibility to intergranular corrosion of welded joints made from an austenitic stainless steel, AISI 304 was investigated. For this purpose, the specimens taken from the weld metal and the heat affected zone (HAZ) were tested by Double Loop Electrochemical Potentiokinetic Reactivation (EPR) method. In order to have a basis of comparison; two additional specimens were prepared and tested by the same technique, the first one solutionized and water quenched from 1050°C, and the other one is sensitized extremely to intergranular corrosion through annealing at 650°C for one hour. To supplement the results of the Double Loop EPR tests, the specimens were etched in 10% oxalic acid solution according to ASTM A 262 standard. mThe ratio of the reactivation current density (Ir) to the critical current density (Icrit) at which the active to passive transition occurred was used as a measure of sensitization, whereas the etched structures obtained by etching in 10% oxalic acid solution were tried to be classified according to relevant standard. The results of this investigation indicate that the most vulnerable part of welded joint is the heat affected zone with a high value of ratio from Ir to Icrit (0, 1 82) compared to 0,089 found with the weld metal. The etched structure of weld metal was of dendritic-ditch character being typical for casts and welds. In the other one obtained with heat affected zone, however the grains were partially surrounded by ditches. In spite of this disagreement between the results of these two tests, it is concluded that the heat affected zone is sensitized more due to its slower heating and cooling rate. It is concluded that the welded pipes and other structures made from non-stabilized grades of austenitic stainless steels shall not be safe against the intergranular corrosion unless a post-welding treatment can be applied.