Environmental control and energy generation through building facades: A case study in Ankara
Bina cepheleri aracılığıyla çevresel kontrol ve enerji üretimi
- Tez No: 116385
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SOOFİA T. E. ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bina Kabuğu, Giydirme Cepheler, Enerji Etkin Tasarım, Fotovoltaikler VI, Building Envelopes, Curtain Walls, Facades, Energy Efficient Building Design, Photovoltaics IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
öz BİNA CEPHELERİ ARACILIĞIYLA ÇEVRESEL KONTROL VE ENERJİ ÜRETİMİ SÖNMEZ, Elif Yüksek Lisans, Yapı Bilgisi Anabilim Dalı, Mimarlık Bölümü Danışman: Yrd. Doç. Dr. Soofıa T.E. Özkan Aralık 2001, 136 sayfa Gelişmekte olan dünyanın artan enerji ihtiyacıyla birlikte enerji fiyatlarındaki yükselmeler, fosil kaynaklarının tükenmeye başlaması, çevresel bozulma ve kirlilik, dünyanın enerji dengesi üzerinde önemli bir yeri olan yapı endüstrisinde, enerji tüketiminin sonuçlarıyla ilgili bilinçlenmeyi arttırmıştır. Çevreye karşı duyarlı yapılar sadece enerji etkin olmayı değil, aynı zamanda kullanıcılar için daha sağlıklı çalışma koşulları sağlamayı da gerektirdiğinden, çevre duyarlılığı olan ülkeler ve şirketler bu konuda araştırmalar yapmaktadırlar. Bu noktada, çevresel kontrol problemlerinin çoğunun ortaya çıktığı arayüzler olan bina kabukları önemli bir rol oynamakta ve böylece araştırmacıların da odaklandığı konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, bina kabuğu tasarımındaki gelişmeleri incelemek ve bir örnek aracılığıyla konuyu analiz etmektir. Enerji tasarrufu ve daha sağlıklı çalışma koşulları yaratmak amacıyla cephe tasarımı tamamen değiştirilmiş bir yapı olan Emek İşhanı Binası, detaylandırma, avantaj ve dezavantajlar, ve kullanıcı tatmini açısından ele alınmıştır. Bunlara ek olarak,bu binada fotovoltaik entegre tasarımın fizibilitesi üzerinde çalışılmış, ve fotovoltaik modüllerin bina cephelerindeki düşey uygulamalarının henüz ekonomik olmaktan uzak olduğu sonucuna varılmıştır. Fakat bunun yanında, fotovoltaik modüller önemli miktarda elektrik enerjisini kirlilik yaratmadan üretebildikleri için, fosil kaynaklarının tükenmeye başlayacağı - çok uzak olmayan - gelecek için önemli yatırımlar olmayı sürdürmektedirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENVIRONMENTAL CONTROL AND ENERGY GENERATION THROUGH BUILDING FACADES: A CASE STUDY IN ANKARA SÖNMEZ, Elif M.Sc. in Building Science, Department of Architecture Supervisor: Soofıa Tahira Elias Özkan, Ph.D., Assist. Prof. In the Department of Architecture December 2001, 1 36 pages The ever-increasing energy demand of a developing world, together with escalations in energy prices, resource depletion, environmental degradation and pollution, have increased awareness regarding the consequences of energy consumption in the building industry; an industry that plays a significant role in the world's energy balance. With this in mind, environmentally-concerned countries and companies continually conduct research on not only how to improve the energy-efficiency of buildings but also on how to make them more healthy for their occupants, since the environmentally-conscious building requires both. These research efforts focus mainly, if not solely, on the design of building envelopes, as it is realized that they form the interface where most environmental control problems occur. The aim of this investigation was to form an understanding of developing trends in envelope design, as well as of the subject matter itself through a case study. The building for the case study was specifically iiiselected as one where the entire facade had been completely changed for the declared purpose of obtaining greater energy efficiency and for creating a better working environment. Investigated in regard to detailing, advantages and disadvantages, and user satisfaction; the feasibility of a photovoltaic (PV) integrated design was also studied. While this revealed that vertical application of PVs on facades are far from being economical, it also showed that photovoltaic modules are capable of producing considerable amounts of electrical energy with no pollution, which makes them viable investments for the not-so-distant future, when fossil resources start to run out.