Development of a membrane based treatment scheme for water recovery from textile effluents
Tekstil atıksularından su geri kazanımı için membran esaslı bir arıtma süreci geliştirilmesi
  1. Tez No: 167418
  2. Yazar: GÖKŞEN ÇAPAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. LEVENT YILMAZ, PROF.DR. ÜLKÜ YETİŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Halı Boyama Atıksuyu, Akı, Geri Kazanım, Membran, Renk vıı, Carpet Dyeing Wastewater, Color, Flux, Membrane, Recovery
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
ÖZ TEKSTİL ATIKSULARINDAN SU GERİ KAZANIMI İÇİN MEMBRAN ESASLI BİR ARITMA SÜRECİ GELİŞTİRİLMESİ Çapar, Gökşen Doktora, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ülkü Yetiş Ortak Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Levent Yılmaz Ocak 2005, 245 sayfa Halı üretim endüstrisine ait baskı boyama atık suları (BBA) ile asit boya banyosu atık sularının (ABBA) geri kazanımı için membran esaslı bir arıtma süreci geliştirilmiştir. Arıtma süreçleri, ön arıtma ve arıtma aşamalarında test edilen kimyasal çöktürme (KÇ), mikrofiltrasyon (MF), ultrafiltrasyon (UF) ve nanofiltrasyon (NF) alternatifleri arasından en iyi ön-antma ve arıtma proseslerinin seçilmesi sonucunda belirlenmiştir. BBA için en iyi arıtma süreci, %95'in üzerinde organik madde, renk, bulanıklık ve toplam sertlik giderimi ile CP+NF olmuştur. CP+UF'in denendiği alternatif süreçte renk ve bulanıklığın benzer olarak yaklaşık tamamı tutulurken, organik madde giderimi en çok %25 ile sınırlı kalmıştır. NF süzüntü suyunun kalitesi, açık renkli halıların dahi boyanmasında kullanıma uygunken, UF süzüntü sularının baskı yoluyla boyanan halıların yıkanmasına veya koyu renklerin boyanmasına uygun olduğu sonucuna varılmıştır. VIABBA için en uygun arıtma sürecinin MF (1.0 um)+NF olduğu tespit edilmiş, asidik pH'da %65 olan organik madde giderimi, pH nötralizasyonu ile %97'ye çıkarılmıştır. ABBA'mn orijinal asidik pH'smda benzer şekilde yüksek giderimler elde etmek için üç aşamalı seri NF uygulaması gerektiği bulunmuştur. Bunun sonucunda, pH nötralizasyonunun arıtma sürecini etkileyen çok önemli bir işletim parametresi olduğu ortaya çıkmıştır. Akı azalmaları, pH nötralizasyonu nedeniyle % 5 kadar artmış olmasına rağmen, kimyasal yıkama ile akılar geri kazanılmıştır. Ek bir kimyasal harcamadan ABBA'mn pH'sının nötralize edilmesi amacıyla, ABBA ile hali hazırda yaklaşık nötr pH'ya sahip olan BBA'nın karıştırılarak arıtılmaları denenmiştir. Elde edilen sonuçlar bu iki atıksuyun nötr pH'da eşit hacimlere kadar karıştırıldıkları sürece birlikte antılabileceklerini göstermiştir. Böylece, BBA ve ABBA'mn kendi ön-antma proseslerinden geçtikten sonra karıştırılmaları ve birlikte tek NF ünitesinden nötr pH'da geçirilerek arıtılmaları, en etkin proses süreci olarak önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A MEMBRANE BASED TREATMENT SCHEME FOR WATER RECOVERY FROM TEXTILE EFFLUENTS Çapar, Gökşen Ph. D., Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ülkü Yetiş Co-Supervisor: Prof. Dr. Levent Yılmaz January 2005, 245 pages A membrane based treatment scheme was developed for the recovery of the print dyeing wastewaters (PDWs) and the acid dye bath wastewaters (ADBWs) of carpet manufacturing industry. The treatment schemes were developed by selecting the best pre-treatment and treatment processes among the alternatives of chemical precipitation (CP), microfiltration (MF), ultrafiltration (UF) and nanofiltration (NF). The best process train for PDW was CP+NF, where organic matter, color, turbidity and total hardness were removed at >95%. The alternative process train CP+UF also removed color and turbidity almost completely, however organic matter rejection was low, being 25% at highest. The quality of NF permeates were suitable for dyeing of light colors whereas UF permeates were suggested for washing of the printed carpets or dyeing of the dark colors. IVThe best process train for ADBW was MF (1.0 um)+NF, where organic matter rejection increased from 65% to 97% due to pH neutralization. Alternatively, sequential NF was required up to three stages in order to achieve similarly high rejections at the acidic pH of ADBW. Therefore, pH neutralization was realized to be a very important operational parameter affecting the treatment scheme. Although pH neutralization increased the flux declines by almost 5%, chemical cleaning was very effective to restore the original fluxes. Finally, ADBW was mixed with PDW, which already had a pH around neutral, so that the pH of ADBW would rise towards neutral without chemical consumption. The results suggested that these wastewaters could be treated together as long as they were mixed up to equal volumes at pH around neutral. Therefore, a final treatment scheme, which involved single NF for the mixture of PDW and ADBW, following their individual pre-treatment stages, was proposed as the most efficient process train.