Investigation of the effect of spinning process on the mechanical properties and microstructure of AISI/ SAE 4140 steel
Sıvama işleminin AISI/ SAE 4140 çeliğinin mekanik özelliklerine ve mikroyapısına olan etkilerinin araştırılması
  1. Tez No: 116395
  2. Yazar: EMRE BURÇAK ARDA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. C. HAKAN GÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sıvama, Isıl işlem, Mekanik özellikler, Mikroyapı, Kalıntı gerilme, Ses hızı vı, Spinning, Heat treatment, Mechanical properties, Microstracture, Residual stress, Sound velocity IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
öz SIVAMA İŞLEMİNİN AISI/SAE 4140 ÇELİĞİNİN MEKANİK ÖZELLİKLERİNE VE MİKROYAPISINA OLAN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Arda, Emre Burçak Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. C. Hakan Gür Kasım 2001, 77 Sayfa Bu çalışmada, sıvama işlemiyle imal edilen AISI/SAE 4140 çelik borularda deformasyon miktarının ve deformasyonu izleyen ısıl işlemlerin mekanik özelliklere, kalıntı gerilim miktarına ve mikroyapıya olan etkileri incelenmiştir. Sıvanmış numunelerin mekanik özellikleri, sertlik ve çekme testleri ile belirlenmiş, borulardaki kalıntı gerilmeler kesme yöntemiyle hesaplanmıştır. Numunelerde boyuna ve enine ultrasonik dalgaların yayılma hızı 5 ve 10 MHz frekanslı propter yardımıyla ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlar karşılaştırılarak, metalografik incelemelerin ışığı altında mekanik ve ultrasonik özellikler arasındaki bağlantıların tesbitine ve sıvama prosesinin daha iyi anlaşılmasına çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE EFFECT OF SPINNING PROCESS ON THE MECHANICAL PROPERTIES AND MICROSTRUCTURE OF AISI/SAE4140 STEEL Arda, Emre Burçak M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Assist. Prof Dr. C. Hakan Gür November 2001, 77 Pages In this study, the effects of the deformation percentage and subsequent stress-relief and tempering treatments on the mechanical properties, residual stress state and microstructure of AISI/SAE 4140 steel tubes manufactured by spinning were evaluated. Mechanical properties were determined by hardness and tensile tests. Residual stresses were determined by slitting method. The propagation velocities of both longitudinal and tranversal waves were measured by 5 MHz and 10 MHz ultrasonic probes. By comparing the results, it was tried to get more information on the spinning process and to establish the interrelationships between the mechanical and ultrasonic properties in the light of metallographic inspection. m