Statistical energy analysis of vibro-acoustic systems
İstatistiksel enerji analiz yöntemi kullanılarak titreşim-akustik etkileşimi içeren sistemlerin incelenmesi
- Tez No: 116394
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: İstatistiksel Enerji Analizi, Enerji Akışı, direk-indirek bağlantı faktörleri, bağlantı kayıp faktörü, akustik-yapısal etkileşim. VI, Statistical Energy Analysis, energy flow, direct-indirect couplings, coupling loss factors, structural-acoustic coupling. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
oz İSTATİSTİKSEL ENERJİ ANALİZ YÖNTEMİ KULLANILARAK TİTREŞİM-AKUSTİK ETKİLEŞİMİ İÇEREN SİSTEMLERİN İNCELENMESİ Çetin, Sabri Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mehmet ÇALIŞKAN Aralık 2001, 108 sayfa Uzun yıllardan beri,“İstatistiksel Enerji Analizi”(SEA) yöntemi karmaşık sistemlerde ses iletiminin analizinde en çok kullanılan yöntemlerden biri olmuştur. SEA yönteminin mühendislikte kullanıma yönelik, yöntemi çekici kılan birçok avantajı vardır. Bu avantajlardan en çok göze çarpanları, yöntemin uygulamadaki kolaylığı ve analizi yapan kişinin projedeki değişkenlerinin önemini iyi bir şekilde anlayabilmesidir. Bununla birlikte, modele olan güç girdilerinin bulunmasındaki güçlük ve analizi yapan kişinin deneyimli olması gerekliliği yöntemin dezavantajları olarak bilinmektedir.Bu çalışmada, akustik-yapısal etkileşimli sistemlerin dinamik analizi SEA yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Belirtilen sistemlerin alt sistem doğal frekans yoğunluklarının yüksek olduğu yerler için (çoğu alt sistemin modal yoğun olduğu frekanslar yüksek frekanslara denk gelmektedir, yüksek frekanslar derken 500 Hz ve üstü kastedilmektedir) analizi için bir bilgisayar kodu yazılmış ve sonuçlar literatürdeki örnekler ve ticari bir program olan autoSEA'den alınan sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Yazılan bilgisayar kodu ile alınan sonuçların autoSEA'den alınan sonuçlar ve literatürle uyuştuğu gözlenmiştir. Akustik alanların ses seviyeleri, mekanik elemenlann enerji seviyeleri, alt sistemler arasındaki direk- indirek bağlantı faktörleri, modsal enerji seviyeleri ve alt sistemler arasındaki güç transferleri yazılan koddan alınan sonuçlardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STATISTICAL ENERGY ANALYSIS OF VIDRO-ACOUSTIC SYSTEMS Çetin, Sabri M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mehmet ÇALIŞKAN December 2001, 108 pages Statistical Energy Analysis (SEA) has been one of the most popular methods for vibro-acoustic analysis of sound transmission in complex built up structures. SEA has many advantages, which make it attractive for engineering use. Notable among these is the ease of its application and the close understanding of the significance of design variables given to the analyst. However, the difficulty to access the input data to the model and the necessity for the analyst to be experienced in the application of method is often mentioned as disadvantages of the SEA. In this study, dynamic analysis of acoustically and structurally coupled systems is examined using the SEA method. A computer code is developed to manalyse such systems where modal densities of their subsystems are high. For many practical subsystems high modal density corresponds to analysis range of high frequencies starting from 500 Hz. Results are compared with the benchmark studies found in literature and with the results obtained from a commercial program, autoSEA. Developed code is shown to be in good agreement with the results of autoSEA and the existing benchmark tests. Sound levels within acoustic spaces, energy levels of structural elements, coupling loss factors between subsystems, modal densities of subsystems, and power flow between the subsystems form the main output obtained from the code, SEAN.