Detecting land use changes at urban fringe using GIS and remote sensing technologies
Kent çeperindeki arazi kullanımı değişikliklerinin CBS ve uzaktan algılama teknolojileri kullanarak belirlenmesi
  1. Tez No: 116412
  2. Yazar: ÖZLEM AŞIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA TÜRKER, PROF. DR. ALİ TÜREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Değişim belirleme, uzaktan algılama, CBS, çok zamanlı sınıflandırma, görsel yorumlama, arazi kullanımı sınıflandırması, kent çeperi, Batıkent. vı, Change detection, remote sensing, GIS, multidate classification, visual interpretation, land use classification, urban fringe, Batikent. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
oz KENT ÇEPERİNDEKI ARAZI KULLANIMI DEĞİŞİKLİKLERİNİN CBS VE UZAKTAN ALGILAMA TEKNOLOJİLERİ KULLANARAK BELİRLENMESİ Aşık, Özlem Yüksek Lisans, Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Mustafa Türker Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali Türel Ocak 2001, 142 sayfa Kentsel gelişme eğilimlerinin ortaya çıkarılması amacıyla yerleşim alanlarındaki arazi kullanımı değişikliklerinin izlenmesi ve değerlendirilmesi planlama için büyük önem arz eder. Bu çalışmada, 1985 ve 1995 arasında hızlı kentleşmenin yaşandığı Ankara'nın kuzeybatı çeperine uygulanan bir değişim belirleme projesi sunulmaktadır. Değişimin belirlenmesi ve analizi, çok aşamalı bir değişim belirleme yaklaşımı kullanılarak, uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri (CBS) entegrasyonunda yapılmıştır. İlk aşamada, mevcut kentsel öğeler ile değişimin beklenmediği alanlar sayısallaştırılmış ve maskeleme yoluyla değişim belirleme işleminden çıkartılmıştır. Yedi çeşit genel arazi kullanımı değişim sınıfının saptandığı değişim belirleme analizi, daha sonra, Landsat Thematic Mapper (TM)görüntülerinin çok zamanlı sınıflandırılması yoluyla, maskelenmemiş alanlara uygulanmıştır. Sınıflandırma ve değişen-değişmeyen doğrulukları sırasıyla % 80.9 ve % 89.6 olarak bulunmuştur. İkinci aşamada, sadece yapılaşan alanlar birleştirilmiş Landsat TM-IRS-1C Pan görüntüsünü kullanarak detaylı olarak görsel yorumlanmıştır. Arazi kullanımı sınıfları, Birleşik Devletler Jeoloji Araştırmaları (USGS) için geliştirilmiş arazi kullanımı sınıfları tablosundan adapte edilmiştir. Belirlenen arazi kullanımı sınıflarından birincil ve ikincil arterler, dağıtıcı yollar, inşa halindeki yollar, apartman blokları, sıra evler ve küçük sanayi siteleri kolayca tanımlanabilmiştir. Tanımlanamayan kısımlar için gerekli detaylı inceleme hava fotoğraflarından ve arazi çalışması yoluyla yapılmıştır. Çok zamanlı sınıflandırma, genel arazi kullanımı değişikliklerini hem büyüklük, hem de çeşit olarak belirlemede etkin bir teknik olarak bulunmuştur. Çalışma alanındaki genel gelişme eğilimlerini ortaya çıkarmıştır. Görsel yorumlamada, USGS sınıflandırma tablosunın Kademe 3 arazi kullanımı sınıfları ve değişim analizi sonuçlan yapı adası bazında elde edilmiştir. Çalışma alanında farklı kullanımların ortaya çıktığı ve bu gelişme eğiliminin gelecekte de devam edecek gibi göründüğü sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETECTING LAND USE CHANGES AT URBAN FRINGE USING GIS AND REMOTE SENSING TECHNOLOGIES Aşık, Özlem M.Sc, Department of Geodetic and Geographic Information Technologies Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mustafa Türker Co-Supervisor: Prof. Dr. Ali Türel January, 2001, 142 pages Monitoring and evaluating land use changes in settlement areas are of great importance for planning in order to assess urban development trends. In this study, a change detection scheme as applied to north-western fringe of Ankara where rapid urbanization took place between 1985 and 1995 is presented. Change detection and analysis were accomplished in the integration of remote sensing and geographic information systems (GIS) using a multi stage change detection approach. In the first stage, the existing urban features and the areas where no change was expected were digitized and excluded from change detection operation by masking. Change detection was then confined to unmasked regions through a multidate classification of Landsat Thematic Mapper (TM) images from which seven broad land use change classes were detected. The inclassification and change-no change accuracies were achieved as 80.9 % and 89.6 % respectively. In the second stage, only the built-up change areas were visually interpreted in detail using the merged Landsat TM-IRS-1C Pan image. The land use classes were adapted from the land use classification scheme developed for United States Geological Survey (USGS). Of the interpreted land use classes, state highway, primary arteries, secondary arteries, distributory roads, roads under construction, apartment blocks, row housing and light industrial sites were easily identified. Further investigation for the unidentified parts was carried out on aerial photographs and through field survey. Multidate classification was found to be an effective technique to detect overall land use changes both in size and nature. It provided the general development trend in the study area. In visual interpretation, Level 3 land use classes of USGS classification scheme and the change analysis results were obtained at the lot basis. It was found that different land uses emerged in the area and this development trend will seem to continue in the future.