Flexibility improvement of short glass fiber reinforced epoxy
Kısa cam elyaf katkılı epoksiye esneklik kazandırılması
  1. Tez No: 116442
  2. Yazar: ASLIHAN ARIKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEOMAN TİNÇER, DOÇ. DR. CEVDET KAYNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Epoksi Reçine, Kısa Cam Elyaf, HTPB İyileştirmesi, Silan Bağlayıcı, Mekanik Özellikler, Esneklik. vı, Epoxy Resin, Short Glass Fibers, HTPB (Hydroxyl Terminated Polybutadiene) Modification, SCA (Silane Coupling Agent), Mechanical Properties, Flexibility. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
oz KISA CAM ELYAF KATKILI EPOKSİYE ESNEKLİK KAZANDIRILMASI Arıkan, Aslıhan Yüksek Lisans, Polimer Bilimi ve Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Cevdet Kaynak Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Teoman Tinçer Ocak 2001, 70 sayfa Bu çalışmada kısa cam elyaf (GF) katkılı bisfenol-A yapısındaki epoksiye (DGEBA) hidroksi termine polibutadien kauçuk (HTPB) ilave edilerek esnekliğinin ve diğer mekanik özelliklerinin iyileştirilmesine çalışılmıştır. Cam elyaf ve epoksi matris arasındaki ara yüzey yapışmasını iyileştirmek için silan bağlayıcısı da kullanılmıştır. Ağırlıkça 10, 20 ve 30 %'lerde GF katkılı kompozit numuneleri, silan bağlayıcılı ve bağlayıcısız elyaflarla ve de epoksi karışımına HTPB ilavesiyle hazırlanmıştır. Kauçuk ilave edilmiş numunelerde epoksi eklenmenden önce, sertleştirici ve HTPB karıştırılmış ve 1 saat oda sıcaklığında bekletilmiştir. Epoksi matrise kısa cam elyaf katkısının, elyaf yüzeylerinin silanla işlem görmesinin ve epoksiye kauçuk eklenmesinin etkilerini gözlemlemek için çekme, darbe ve 3 -noktalı eğme testleri uygulanmıştır. Numunelerin kırılma yüzeyleri veısıl davranışı sırasıyla Taramalı Elektron Mikroskopu (SEM) ve Dinamik Mekanik Analizör (DMA) ile gözlenmiştir. Kısa GF miktarı artınca numunelerin çekme ve darbe dayançlarının artmış olduğu sonucu çıkarılabilir. Bunun yanı sıra, GF'lerin SCA ile yüzey işlemi ve epoksiye HTPB eklenmesi mekanik özellikleri elyaf, epoksi, ve kauçuk arasındaki kuvvetli etkileşimden dolayı arttırmıştır. Türetilmiş bir bağıntı ile tüm numunelerin esnekliği belirlendiğinde, HTPB ilavesinin esnekliği arttırdığı bulunmuştur. SEM çalışmaları SCA kullanımının cam elyaf ve epoksi matris arasındaki ara yüzey bağlarını güçlendirdiğini göstermiştir. Ayrıca, nispeten yuvarlak şekilli HTPB fazının (domain) matris içinde oluştuğu görülmüştür. Bu kauçuk fazı (domain), esas olarak kırılgan epoksi matristeki“kauçuk katkısı”etkisinden dolayı dayanç, tokluk ve esnekliğin artmasına neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FLEXIBILITY IMPROVEMENT OF SHORT GLASS FIBER REINFORCED EPOXY Arikan, Ashhan M. S., Department of Polymer Science and Technology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cevdet Kaynak Co- Supervisor: Prof. Dr. Teoman Tinçer January 2001, 70 pages In this study, the improvement in flexibility and other mechanical properties of short glass fiber (GF) reinforced diglycidyl ether of bisphenol-A (DGEB A) based epoxy with hydroxyl terminated polybutadiene (HTPB) modification have been studied. A silane coupling agent (SCA) was also used to improve the interfacial adhesion between glass fibers and epoxy matrix. 10, 20, and 30 wt % GF reinforced composite specimens were prepared with and without silane coupling agent treatment of fibers and also HTPB modification of epoxy mixture. In the rubber modified specimens, hardener and HTPB were premixed and left at room temperature for 1 hr before epoxy addition. In order to observe the effects of short glass fiber reinforcement of epoxy matrix, silane treatment of fiber surfaces and also rubber modification of epoxy; tension, impact and 3 -point bending tests were performed. The fracture surfaces and 111thermal behavior of all specimens were examined by scanning electron microscope (SEM), and dynamic mechanical analysis (DMA), respectively. It can be concluded that increasing the short GF content increased the tensile and impact strengths of the specimens. Moreover, the surface treatment of GFs with SCA and HTPB modification of epoxy improved the mechanical properties due to the strong interaction between fibers, epoxy, and rubber. The flexibility values of all specimens were evaluated by a derived relation and it was found that HTPB modification improved the flexibility. SEM studies showed that use of SCA improved interfacial bonding between the glass fibers and the epoxy matrix. Moreover, it was found that HTPB domains having relatively round shapes formed in the matrix. These rubber domains led to improved strength, toughness, and flexibility, due to mainly the“rubber toughening”effect in the brittle epoxy matrix.