Designing a competitive Turkish electricity market
Türkiye için rekabetçi bir elektrik piyasası
- Tez No: 116444
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN SEVAİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rekabet, Yeniden Yapılanma, Serbestleşme, Rekabetçi Elektrik Piyasaları VI, Competition, Restructuring and Deregulation, Liberalisation, Competitive Electricity Markets IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 310
Özet
oz TÜRKİYE İÇİN REKABETÇİ BİR ELEKTRİK PİYASASI Elverici, H. Tolgar Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Osman Sevaioğlu Aralık 2001, 301 sayfa Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, elektrik sektöründe rekabeti arttırmak, yatırımı teşvik etmek ve ekonomik etkinliği arttırmak için elektrik sektörlerini yeniden yapılandırmaktadırlar. Dünyadaki bu gelişmelere paralel olarak Türk Hükümeti de Şubat 2001'de 4628 nolu Elektrik Piyasası Kanunu'nu yayımlamıştır. Bu kanunun amacı milli elektrik sektöründe planlanan yapısal reforma bir temel oluşturmak ve uzun vadede kaliteli ve ucuz elektrik üretimini garanti etmektir. Artan elektrik talebini karşılamak için elektrik üretimini hızla arttırmak ve transmisyon ve dağıtım şebekelerini genişletmek ve modernize etmek gerekmektedir. Tüm bu yatırımları devlet kaynaklarından karşılamaya çalışmak ciddi bir sosyal yüke neden olacaktır. Esasında gerekli olan mali kaynak çok büyüktür ve devletin tek basma bu yükün altından kalkması imkansız gözükmektedir. Bu sebeple halkın sosyalferah seviyesini düşürmeden elektrik endüstrisinin bu genişleme talebim karşılamanın tek yolu özel sektörün payını arttırmaktır. Ekonominin ve elektrik endüstrisinin içinde bulunduğu durum, teknolojik gelişmeler ve yatırım yapabilecek uluslararası finans kuruluşlarının mevcudiyeti özel sektörün katılımını şu anda daha da uygun ve cazip hale getirmektedir. Bu tezde diğer ülkelerde benzer yapısal reformlar için öngörülen ve uygulanan değişik modeller incelenmiştir ve bu modellerin belli başlı elemanları anlatılmıştır. En önemli elemanlardan biri verimliliği ve rekabeti teşvik eden bir elektrik piyasası oluşturmaktır. Bir diğer önemli eleman ise yeni elektrik endüstrisindeki katılımcıların sorumluluklarım belirleyen düzenlemeleri yapmaktır. Bu tez ayrıca yeni elektrik endüstrisine geçiş için gerekli reform prosesini de genel olarak açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGNING A COMPETITIVE TURKISH ELECTRICITY MARKET Elverici, H. Tolgar M.Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Osman Sevaioğlu December 2001, 301 pages Governments worldwide are restructuring their electric power industry to promote competition, facilitate investment, and improve economic efficiency. Consequently, Turkish government has issued Electricity Market Act 4628. This Act is intended to provide a basis for profound structural reform of the national electricity industry, in order to assure an adequate supply of reliable, high quality and competitively priced electricity in the long term. To meet the growing demand for electricity that arises from national development, it will be essential to rapidly increase the supply of electricity, and to modernize and expand the transmission and distribution systems. Meeting these investment needs solely from state funds would impinge upon social spending. In fact, the resources required are so large that the government would have difficulty mproviding them even by diverting resources away from other social priorities. To ensure the availability of public resources for social welfare and, at the same time, to meet the needs of the electricity industry, it is needed to further expand the scope for the participation in the industry by the private sector. The maturity of the economy and of the electricity industry, the technological developments and the availability of resources provided by international financial markets for electricity projects make this the right time to encourage such participation. This will be the best guarantee that the country will have an electricity sector which matches its potential for growth and which meets the progress and welfare aspirations of all Turkish people. This thesis provides an overview of the structures proposed and implemented for electric industry in other countries that have restructured their industries in the earlier years and describes the basic elements of this structure. One element consists of establishing an electricity market that promotes the efficiency and competitiveness of the electricity industry. Another element is establishing regulatory and institutional frameworks that define the responsibilities of the different participants in the new electricity industry. This thesis also describes in a general way the reform process needed to achieve an orderly transition to the new electricity industry.