Heuristic algorithms for the routing problems with backhauls
Dağıtım ve toplama güzergahı bulma problemleri için sezgisel yöntemler
- Tez No: 116468
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALDUN SÜRAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Vehicle Routing Problem, Traveling Salesman Problem, Pick-up and Delivery, Heuristics, Edge Exchanges. Ill
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
oz DAĞITIM VE TOPLAMA GÜZERGAHI BULMA PROBLEMLERİ İÇİN SEZGİSEL YÖNTEMLER Demirel, Özgür Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Haldun Süral Mayıs 2001, 72 sayfa Bu çalışmada, güzergah bulmaya yönelik iki problem incelenmiştir Dağıtım ve Toplamalı Gezgin Satıcı Problemi ve Opsiyonel Toplamalı Güzergah Bulma Problemi. Her ikisi de çözümü zor problemlerdir. Bu yüzden, kabul edilebilir zamanda“iyi”çözümler sağlayabilecek sezgisel çözüm yöntemlerinin geliştirilmesi yoluna gidilmiştir. Kullandığımız sezgisel yöntemler, çeşitli tur kurma ve geliştirme esaslarına dayanmaktadır. Sezgisel yöntemlerimiz literatürden alınan çeşitli problemler üzerinde test edilmiş ve sonuçları sunulmuştur. Test sonuçlarından, geliştirdiğimiz sezgisel yöntemlerin literatürde mevcut diğer yöntemlerle karşılaştırıldığında iyi performans gösterdiği görülmektedir. Anahtar Kelimeler : Güzergah Bulma Problemi, Gezgin Satıcı Problemi, Dağıtım ve Toplama, Sezgisel Yöntemler, Bağlantı Değiştirme. IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HEURISTIC ALGORITHMS FOR THE ROUTING PROBLEMS WITH BACKHAULS Demirel, Özgür M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor. Assist. Prof. Dr. Haldun Sural May 2001, 72 pages In this study, we examined two routing problems with backhauls: Traveling Salesman Problem with Pick-up and Delivery and Single Vehicle Routing Problem with Optional Backhauls. Both problems are difficult to solve. Our approach is to develop heuristic procedures to solve these problems in a reasonable time by providing a“good”solution. Heuristic procedures comprise several construction and improvement steps. These heuristics are tested on sample problems taken from the literature. Computational results are provided. Our computational results show that the heuristic procedures perform well compared to available heuristics in the literature.