Synthesis and characterization of poly(dihalophenylene oxide)s through thermal decomposition of Ce(IV) complexes in solid state
Poli(dihalofenilen oksit)lerin Ce(IV) komplekslerinden katı halde ısıl bozunma ile sentezi ve karakterizasyonu
- Tez No: 116469
- Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU KISAKÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Poly(dihalophenylene oxide), cerium(IV) complexes, thermal decomposition, solid state polymerization. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
oz POLİ(DİHALOFENÎLEN OKSİT)LERİN Ce(IV) KOMPLEKSLERİNDEN KATI HALDE ISIL BOZUNMA İLE SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU Çelik, Güler Yüksek lisans, Kimya bölümü Tez yöneticisi: Prof. Dr. Duygu Kısakürek Eylül 2001, 87 sayfa Bu çalışmada, poly(dihalofenilen oksit)lerin, Seryum(IV) komplekslerinin ısıl olarak bozunması ile sentezi ve karakterizasyonu yapılmıştır. Bu amaçla, halojenlenmiş fenoller ve nötr amine ligandlar kullanılarak üç değişik Seryum(IV) kompleksi sulu ortamda sentezlenmiştir. Kompleks sentezinde fenol olarak 2,4,6-triklorofenol (TCP) ve nötr amin ligandlar olarakta piridin ve N-Metilimidazol kullanılmıştır.Komplekslerin karakterizasyonu FTIR, DSC, kütle analizi, manyetik duyarlılık ve C, H ve N elementi analizleri ile gerçekleştirilmiştir. Sentezlenen kompleksler, poli(dihalofenilen oksit) elde etmek için ısıl bozunmaya tabii tutulmuştur. Polimerleşme iki farklı koşulda gerçekleştirilmiştir. İlk koşulda, süre 3 saate sabit tutulup sıcaklık değiştirilmiştir. İkinci koşulda, sıcaklık en yüksek yüzde dönüşümü veren sıcaklıkta sabit tutulup süre 3 saatle 48 saat arasında değiştirilmiştir. Sentezlenen polimerler FTIR, 'H-NMR, )3C-NMR ve DSC teknikleri ile karakterize edilmiş ve molekül kütlesi tayini içinde viskometrik ölçümler yapılmıştır. Çalışmanın sonunda, yüzde dönüşüm ve polimerin yapısının başlangıç komplesinin türüne ve polimerleşme koşullarına bağlı olduğu gözlenmiştir. Bütün polimerler yüksek camsı geçiş sıcaklığına sahip olmaları polimerlerin sert olduğunu göstermiştir. Anahtar Kelimeler : Poli(dihalofenilen oksit ), seryum (IV) kompleksi, ısıl bozunma, katı halde polimerleşme. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF POLY(DIHALOPHENYLENE OXIDE)S BY USING THERMAL DECOMPOSITION OF Ce(lV) COMPLEXES IN SOLID STATE Çelik, Güler M.S., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Duygu Kısakürek September 2001, 87 pages In this study, synthesis and characterization of poly(dihalophenylene oxide)s by usmg thermal decomposition of Ce(IV) complexes in solid state was examined. For this purpose we synthesized three different Ce(IV) complexes by using haloganated phenols and neutral amine ligands in aqueus media. 2,4,6-Trichlorophenol(TCP) and 2,4,6-Tribromophenol (TBP) were used as phenols, and pyridine and N-methyl imidazole as neutral amine 111ligands in the complex synthesis. For the characterization of complexes FTIR, elemental analysis, DSC, mass spectroscopy, magnetic susceptibility, C, H and N elemental analysis were performed. Synthesized complexes were decomposed thermally in solid state for the production of poly(dihalophenylene oxide)s. Polymerizations were performed at two different conditions. In the first condition, time kept constant at 3 hours and temperature was varied. In the second condition, Temperature kept constant at maximum conversion temperature and time varied from 3 hours to 48 hours. Synthesized polymers were characterized by FTIR, ^-NMR, 13C-NMR, DSC techniques and viscometric measurements for molecular weight determinations. At the end of the study, it was observed that, percent conversion and the structure of the polymeric product depend on polymerization condition and the type of the starting complex. All of the polymeric products have high glass transition temperatures indicating that they are rigid polymers.