Application of GIS in planning as a decision support tool: A case study related to squatter settlements
Coğrafi bilgi sistemlerinin kent planlamada karar destek aracı olarak kullanımı: Gecekondu alanlarının planlanmasına dair ampirik bir çalışma
  1. Tez No: 116470
  2. Yazar: MURAT KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Gecekondu Alanları, Kent Planlama, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Çok Kriterli Değerlendirme Metodu vı, Squatter Settlement, Planning, Geographic Information Systems (GIS), Multicriteria Evaluation (MCE) IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
oz COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİN KENT PLANLAMADA KARAR DESTEK ARACI OLARAK KULLANIMI: GECEKONDU ALANLARININ PLANLANMASINA DAİR AMPİRİK BİR ÇALIŞMA Kara, Murat Yüksek Lisans, Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Oğuz Işık Nisan 2001, 131 sayfa Günümüzde, Türkiye'deki başlıca büyük şehir nüfuslarının yaklaşık yüzde otuzu gecekondu bölgelerinde yaşamaktadır. Bu nedenle, gecekondu alanlarının kentin diğer kısımlarına, yenileme ve/veya iyileştirme çalışmalarıyla eklemlenmesi önemli bir problemdir. Gecekondu alanlarının düzenli konut alanlarına dönüşümü sürecinde, bu alanların kendine has problem ve imkanları hakkında detaylı bilgiye ve karar destek araçlarına ihtiyaç duyulmasına rağmen daha önceki gecekondu ıslah çalışmalarında bu husus yeterince dikkate alınmamıştır. Bu tezin amacı; Coğrafi Bilgi Sistemlerinin kent planlamada kullanımının değerlendirilmesi ve bu kapsamda gecekondu alanlarının yenilenmesi yada iyileştirilmesi çalışmalarına veri sağlamak üzere bu alanların özelliklerinindetaylı olarak incelenmesi ve çözüm alternatiflerinin belirlenmesi sürecinde karar destek mekanizmalarının oluşturulması için Coğrafi Bilgi Sistemleri ortamında metotlar geliştirilmesidir. Bu kapsamında, Ankara'daki Şentepe gecekondu bölgesinde yer alan ampirik çalışma alanının özellikleri betimleyici bir analizle belirlenmiş ve gecekondu alanlarının düzenli konut alanlarına dönüşümünde etkili olan bir çok faktör, Coğrafi Bilgi Sistemleri ortamında geliştirilmiş çok kriterli değerlendirme modeli ile değerlendirmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT APPLICATION OF GIS IN PLANNING AS A DECISION SUPPORT TOOL: A CASE STUDY RELATED TO SQUATTER SETTLEMENTS Kara, Murat M.S., Department of Geodesic and Geographic Information Technologies Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Oğuz Işık April 2001, 131 pages Today almost thirty percent of population in Turkeys' major cities live in squatter settlements. The articulation of these settlements to other parts of the city through redevelopment or rehabilitation constitutes an important problem area. This transformation process requires detailed information and decision support related to specific problems and opportunities of squatter settlements which have not been adequately utilized in the squatter improvement studies carried out previously through conventional methods. This thesis aims to develop Geographic Information Systems-based methods to aid squatter settlement redevelopment and rehabilitation studies through detailed analysis of the area and decision support for solution alternatives in order to present and evaluate the advantages of Geographic InformationSystems in planning. The study comprises a descriptive analysis which generates the characteristics of a case study area in Şentepe, Ankara and a GIS-based multicriteria evaluation method developed to consider multiple factors operating in the transformation procedure.