Microsatellite analysis in honeybee populations of Turkey
Türkiye'deki balarısı populasyonlarında mikrosatelit analizi
  1. Tez No: 116483
  2. Yazar: ÇAĞRI BODUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYKUT KENCE, DOÇ. DR. MAHİNUR AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrosatelit, Balansı, Apis mellifera, Türkiye vı, Microsatellite, honeybee, Apis mellifera, Turkey IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
öz TÜRKİYE'DEKİ BALARISI POPULASYONLARINDA MİKROSATELİT ANALİZİ Bodur, Çağrı Y. Lisans, Biyoloji Bölümü Tez yöneticisi: Prof. Dr. Aykut Kence Ortak tez yöneticisi :Doç. Dr. Mahmur S. Akkaya Eylül 2001, 59 sayfa Bu çalışmada mikrosatelitler kullanılarak Türkiye'deki balansı (Apis mellifera L) populasyonlarının genetik çeşitliliğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Kuzeydoğu Anadolu (Artvin), güneydoğu Anadolu (Hatay), doğu Anadolu (Hakkari), orta Anadolu (Eskişehir) ve Türkiye'nin Avrupa yakasından (Kırklareli) beş balansı populasyonu toplanıp 3 mikrosatelit lokusu incelenmiştir. Dört Anadolu populasyonunda C soyu için bulunmuş olan ortalama heterozigotluk düzeyinden (0.454- 0.612) daha yüksek, 0.764 ile 0.817 arasınde değişen bir heterozigotluk düzeyi bulunmuştur. Türkiye balanlannda hem alelik hem de genotipik dağılımlarda, populasyon ayrışması yüksek derecede anlamlı bulunmuştur. Doğu Avrupa C soyuna benzer alelik dağılım ve heterozigotluk düzeyi gösteren, Türkiye'nin Avrupa yakasındaki Kırklareli populasyonu diğer tüm Anadolu populasyonlarından anlamlı derecede farklılık göstermektedir. C soyunda bulunan alellerden (Üç lokusta 33 alel) vdaha fazla alel bulunması (Aynı üç lokusta 63 alel), seyrek alellerin bulunması ve Hatay, Eskişehir, Hakkari populasyonları arasında anlamlı bir farklılaşma bulunamaması, Anadolu halanlarının Ruttner'in (1988) dördüncü soyuna ait olduğu iddiasını güçlendirmektedir. Mikrosatelitler değişik ırkları ve ekotipleri ayırma ve tanımlamada, ana an üretiminde kalite kontrolü konusunda ümit verici gözükmektedirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MICROSATELLITE ANALYSIS IN HONEYBEE POPULATIONS OF TURKEY Bodur, Çağrı M. Sc. Thesis, Department of Biological Sciences Supervisor: Prof. Dr. Aykut Kence Co-supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mahinur S. Akkaya September 2001, 59 pages Genetic variation in honeybee populations of Turkey were aimed to be analysed using microsatellites, in this study. Five honeybee (Apis mellifera L) populations sampled from northeastern Anatolia (Artvin), southeastern Anatolia (Hatay), eastern Anatolia (Hakkari), central Anatolia (Eskişehir) and European part of Turkey (Kırklareli) were studied using 3 microsatellite loci. A high level of average heterozygosity changing between 0.764 and 0.817 is detected in four Anatolian populations which is higher than the average heterozygosity levels reported for populations of C lineage (0.454- 0.612). Differentiation among the populations in Turkey was found to be highly significant both for allelic and genotypic constitutions. Kırklareli population which is located in the European part of Turkey, is found to be significantly different from all Anatolian populations and showing similar allelic composition and heterozygosity inlevels with C lineage. Higher number of alleles (63 alleles for three loci) than the allele numbers found in C lineage (33 alleles for the same three loci), presence of rare alleles and failure to differentiate between Hatay, Eskişehir and Hakkari populations strengthen the idea that Anatolian honeybees belong to the fourth lineage of Ruttner (1988). Microsatellites seem to be promising in discriminating and identifying different races and ecotypes in quality control of honeybees in queen bee rearing.