Synthesis and characterization of sodium chromium silicate pigment
Sodyum krom silikat pigmentinin sentezi ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 116496
  2. Yazar: ÖZLEM AŞKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİM ÖZKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Krom silikat, pigmentler, ureyite, pyroxene, mawsitsit ve kosmoklor. vı, Chromium Silicate, Pigmente, Ureyite, Pyroxene, Mawsitsit, and Kosmochlor. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
öz SODYUM KROM SİLİKAT PİGMENTİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU AŞKIN, ÖZLEM Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Saim Özkâr Kasım 2001, 95 sayfa Yeşil renkli anorganik sodyum krom silikat pigmenti (NaCrSiaOö), sol-jel metodu ile saf kimyasal maddeler sodyum dikromat, Na2Cr207, tetraetoksisilan, Si(OEt)4, asetik asit, AcOH kullanılarak ve Kromsan Fabrikası Kromik Asit Ünitesi kromik kromat atıkları, Cr03-Cr203-nH20, soda çözeltisi, Na2C03, 3 modül sodyum silikat, Na20-3Si02 kullanılarak hazırlanabilir. Pigmentin karakterizasyonu kimyasal analiz, X ışınlan toz difraksiyonu, Fl'lk ve SEM yöntemleriyle yapıldı, Hidrotermal yöntemle elde edilen pigmentin sodyum krom silikat oram yüksek olmasına rağmen, sol-jel metoduyla daha iyi sonuçlar elde edilmiştir. Bunun nedeni sol-jel metodu ile elde edilen sodyum krom silikatın krom(VT) konsantrasyonlarının düşük olmasıdır. Hidrotermal yöntemin diğer bir avantajı ucuz olan kromik kromat atığının kullanılmasıdır. Fakat kromik kromat atığı sentez için kullanıldığında atığın önce bir saflaştırma işleminden geçmesi gerekmektedir. Her iki yöntemde de (sol-jel ve hidrotermal yöntem) elde edilen kekin ısıl işlenmesi inert birortamda gerçekleştirilmelidir. Bunun amacı yüksek sıcaklıklarda krom(m)'lerin kromCViyya yükseltgenmesini engellemektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF SODIUM CHROMIUM SILICATE PIGMENT AŞKIN, ÖZLEM MS. in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Saim özkâr November 2001, 95 pages An inorganic sodium chromium silicate pigment (NaCrSİ206) of green color can be prepared by using both the sol-gel process starting with pure chemical substances sodium dichromate, Na2Cr207, tetraethoxysilane, Si(ÖEt)4, acetic acid, AcOH and the hydrothermal sythesis starting with the waste of Chromic Acid Production Unit of Kromsan Plant, CrO3-Cr203-nH20, soda solution, Na2C03, 3 modules liquid sodium silicate, Na20-3Si02. The characterization of the pigment was done by using chemical analysis, FTCR, SEM and X-ray powder diffraction. Although the hydrothermal synthesis has the advantage of high sodium chromium silicate content, the sol-gel method gives better results than the hydrothermal synthesis as the samples prepared by the sol-gel method have the low concentration of chromium(VI). Another advantage of hydrothermal synthesis is the low cost raw material, chromic chromate waste (Cr03-Cr203inH20). However, when the chromic chromate waste will be used as a starting material for the production of sodium chromium silicate pigment, there is a requirement of a pre-purification of the chromic chromate waste before its use as the starting material. The thermal treatment of the cake should be carried out in an inert atmosphere for bom methods (sol-gel and hydrothermal mmethods) in order to prevent the oxidation of chromium(III) to chromium(VI) at high temperatures.