Genetic characterization of 150 F6-inbread durum wheat lines derived from kunduru-1149xcham-1 cross using molecular markers and economically important traits
F6 kademesindeki kendilenmiş 150 kunduru-1149xcham-1 melezi makarnalık buğday hattının moleküler belirteçler ve ekonomiksel önemli karakterler kullanılarak genetik olarak tanımlanması
- Tez No: 116511
 - Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ KAYA
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Biyoloji, Biology
 - Anahtar Kelimeler: Triticum durum, Runduru-1149, Cnam-1, soğuğa tolerans, bor toksisitesi, san pas, kalite, gliadin, glütenin, Rasgele Üretilen Polimorfik DNA (RAPD) belirteçleri, genetik bağlantı haritası, kantitatif karakter lokusu (QTL). vuı, Triticum durum, Kunduru-1 149, Cham-1, cold tolerance, boron toxicity, yellow rust, quality, gliadin, glütenin, Random Amplified Polymorphic DNA (RAPD) markers, genetic linkage map, QTL
 - Yıl: 2001
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 330
Özet
öz F6 KADEMESİNDEKİ KENDİLENMİŞ 150 KUNDURU-1 149 x CHAM-1 MELEZİ MAKARNALIK BUĞDAY HATTININ MOLEKÜLER BELİRTEÇLER VE EKONOMÎKSEL ÖNEMLİ KARAKTERLER KULLANILARAK GENETİK OLARAK TANIMLANMASI GÖÇMEN, Belgin Doktora, Biyoloji Bölümü Danışman: Pro£ Dr. Zeki KAYA Haziran 2001, 300 sayfa Bu çalışmada, soğuğa ve bor toksisitesine tolerans, san pas hastalığına dayanıklılık ve bazı önemli kalite kriterleri (1000 dane ağırlığı, camsılık, protein miktarı, sertlik, san pigment ve SDS sedimantasyon değeri) bakımından F« kademesindeki kendilenmiş 150 Kunduru-1149 x Cham-1 melezi makarnalık buğday (Triticum durum) hattı arasındaki genetik çeşitliliğin yapısı ve büyüklüğü belirlenmiştir. Soğuk testlerinde kullanılan ve fotokimyasal verimliliğin kantitatif ölçüsü olan Fv/Fm oranının +10 C° 'deki değeri ve kalite kriterlerinden camsılık ve sertlik dışındaki çalışılan tüm karakterler / parametreler için genetik çeşitlilik önemli bulunmuştur. En yüksek kalıtım değerleri bor toksisitesinin 1-5 skalası ile değerlendirmesi (0.95), san pas hastalığına dayanıklılık (0.92) ve kalite kriterlerinden SDS sedimentasyon değeri (0.88) için belirlenirken, en düşük kalıtım değerleri ise Fv/Fm (-10 C°) (0.20) ve Fv/Fm (-5 C°) (0.22) için bulunmuştur. VIÇalışılan tüm karakterler / parametreler arasında yapılan genetik ve fenotipik korelasyon analizleri göstermiştir ki, soğuğa ve sarı pasa dayanıklılık için yapılacak bir seleksiyon yüksek 1000 dane ağırlığı ile sonuçlanacak ve bor toksisitesine toleranslı hatlar da yüksek protein içerikli olacaktır. Herbir genetik hattın Gliadin (A-PAGE metodu ile) ve Glütenin (SDS-PAGE metodu ile) band desenleri çıkartılmıştır. Gliadin analizleri sonucunda bu hatlarda nisbi uzaklıkları Rm=19.5 ve Rm= 89.5 arasında değişen toplam 53 farklı band belirlenirken, glütenin analizleri sonucunda HMW (Yüksek Moleküler Ağırlık) bölgesinde 6 değişik band / band grubu tespit edilmiştir. Bu 59 protein belirtecine ek olarak, polimorfik olduğu önceden saptanan 13 adet, rasgele sırada on-baz uzunluğundaki oligonükleotid Operon Primerinin 150 hattın DNA'ları ile çalışılması, açılma gösteren toplam 33 adet RAPD genetik lokusunun belirlenmesi ile sonuçlanmıştır. MAPMAKER/EXP Version 3.0 bilgisayar programı ile LOD=2.00 ve Maksimum Uzaklık=26.00 bağlantı kriteri kullanılarak bir genetik bağlantı haritası oluşturulmuştur. Bu haritada 62 lokus, 8 bağlantı grubuna dağılmış ve makarnalık buğday genomunun 804.2 cM'lık kısmını kaplamıştır. Daha âzla DNA lokusunun belirlenerek, haritaya eklenmesiyle geri kalan 30 lokus da bağlantı gruplarına katılabilir. Son olarak, bu bağlantı grupları ve ekonomiksel önemli karakterler kullanılarak, tek aktörlü varyans analizi yaklaşımı ile bir kantitatif karakter lokusları (QTL) haritası oluşturulmuştur. Bu haritada, soğuğa tolerans için, Haymana'daki testlere göre 5, Yenimahalle'deki testlere göre 6; bor toksisitesine tolerans için, 1-5 skalası parametresine göre 10, konsantrasyon parametresine göre 3 ve içerik parametresine göre 3; sarı pasa vııdayanıklılık için 5, 1000 dane ağırlığı için 5, protein miktarı için 1, sarı pigment için 12 ve SDS sedimentasyon değeri için 19 QTL belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENETIC CHARACTERIZATION OF 150 F6-INBRED DURUM WHEAT LINES DERIVED FROM KUNDURU-1 149 x CHAM-1 CROSS USING MOLECULAR MARKERS AND ECONOMICALLY IMPORTANT TRAITS GÖÇMEN, Belgin Ph.D., Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Zeki KAYA June 2001, 300 pages The pattern and magnitude of genetic variation among 150 Fö-iribred durum wheat (Triticum durum) lines derived from Kundura- 1 149 x Cham-1 cross were studied for cold tolerance, tolerance to boron toxicity, yellow rust resistance and important quality parameters (thousand kernel weight, vhreousness, protein ratio, particle size index, yellow pigment and SDS sedimentation). Except for, the cold parameter (Fv/Fm ratio) which is the quantitative measure of photochemical efficiency detected at +10 °C, and quality parameters vhreousness and particle size index, all studied traits / parameters were found to vary significantly among genetio lines. Highest heritability estimates were detected for 1-5 scale evaluation of boron toxicity (0.95), yellow rust resistance (0.92) and SDS sedimentation (0.88) while the lowest heritabilhies were found for Fv/Fm (-10 °C) (0.20) and Fv/Fm (-5 °C) (0.22). IllAnalysis of genetic and phenotypic correlations between studied traits / parameters indicated that selection for cold and yellow rust resistance will result in high thousand kernel weights, and the lines tolerant to boron toxicity will be high in their protein contents. Gliadin and Glütenin band patterns of each genetic line were determined by A-PAGE and SDS-PAGE methods, respectively. Analysis of gliadins resulted in the presence of S3 different electrophoretic bands, relative mobilities of which changed between Rm=19.5 and Rm=89.5 and the analysis of glutenins resulted in the presence of 6 different bands / band groups in the high molecular weight (HMW) region. In addition to 59 protein markers, the running of 13 pre-determined polymorphic Operon ten-mer primers with the DNAs of 150 genetic lines revealed a total number of 33 segregating RAPD loci. A genetic linkage map was constructed with computer program (MAPMAKER/EXP Version 3.0) using linkage criteria of LOD=2.00 and Max Distance=26.00. This revealed 8 linkage groups of 62 markers covering 804.2 cM in durum wheat genome. Remaining 30 unlinked markers should be assigned to linkage groups as more DNA markers are added to the map. Finally, using these linkage groups and economically important traits, a quantitative trait loci (QTL) mapping was carried out according to single factor analysis of variance (ANOVA) approach. The results suggested that there are 5 and 6 QTLs for cold tolerance detected in Haymana and Yenimahalle locations, respectively; 10, 3 and 3 for boron toxicity tolerance in case of use of 1-5 scale, concentration and content parameters, respectively; 5 for yellow rust resistance, 5 for thousand kernel weight, 1 for protein content, 12 for yellow pigment and 19 for SDS sedimentation. IV