Non-Riemannian theories of gravitation and the dirac equation
Riemann-sal olmayan kütleçekim teorileri ve dirac denklemi
- Tez No: 116510
- Danışmanlar: PROF. DR. TEKİN DERELİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Riemann-sal Geometri, Kütleçekim, Dirac Denklemi, Nötrino Salınımları iv, Riemannian Geometry, Gravitation, Dirac Equation, Neutrino Os cillations m
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
öz RIEMANN-SAL OLMAYAN KÜTLEÇEKIM TEORİLERİ VE DIRAC DENKLEMİ Adak, Muzaffer Doktora, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tekin Dereli Mayıs 2001, 73 sayfa. Einstein' m kütleçekim teorisinde uzay-zaman Riemann-saldır, yani uzay- zamanın burulması ve metrik gradyantı sıfırdır. Bu çalışmada kütleçekim teo rilerini Riemann-sal olmayan uzay-zaman geometrileri cinsinden verip, elektro manyetik ve spinör alanlarıyla bu Riemann-sal olmayan kütleçekiminin etkileşme lerini inceledik. Ayrica, teğet demetini spinor demetine kaldırarak uzay-zamanın burulmasını ve metrik gradyantını içeren Dirac denklemini ele aldık. Burulma ve metrik gradyantı üzerine yeni fikirler kazanmak için Foldy-Wouthuysen dönüşümü aracılığıyla Dirac denkleminin düşük enerji limitine baktık. Son olarak bütün bu matematiksel kavramları fiziksel bir olaya; güneşten çıkan nötrinolar problemine uyguladık. Bu problemi nötrino salınımı varsayımıyla çözünce görülüyor ki; uzay- zamanın burulması, kütle özdurumlarının spinlerinin yönelimlerine bağlı olarak bu salınımlara Planck ölçeğinde katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NON-RIEMANNIAN THEORIES OF GRAVITATION AND THE DIRAC EQUATION Adak, Muzaffer Ph.D., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Tekin Dereli May 2001, 73 pages. In Einstein's gravitational theory, the space-time is pseudo-Riemannian, that is, it has vanishing torsion and vanishing non-metricity. In this work we investi gate theories of gravitation in terms of non-Riemannian space-time geometries, then couple electromagnetic and spinor fields to this non-Riemannian gravity. In addition, we treat the Dirac equation containing torsion and non-metricity of space-time by lifting the tangent bundle to the spinor bundle. In order to gain physical insights on torsion and non-metricity we look at the low energy limit of the Dirac equation via the Foldy-Wouthuysen transformation. Finally we apply all these mathematical concepts to a physical phenomenon; solar neutrino prob lem. This problem is solved by the assumption of neutrino oscillations and it is seen that the torsion of space-time contributes to the oscillations depending on the polarization of spin states of mass eigenstates and this contribution is of the order of the Planck scale.