Investigation of the effect of combined vitamin E-C and Se supplementation on heparin induced osteoporotic bone properties by biochemical and biomechanical techniques
Heparin ile oluşturulan osteoporotik kemikler üzerindeki vitamin E-C ve Se etkilerinin biokimyasal ve biomekaniksel tekniklerle incelenmesi
  1. Tez No: 116512
  2. Yazar: EMİN ERTAN KONUKSEVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURİ AKKAŞ, DOÇ. DR. UĞUR GÜNEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Osteoporozi, Vitamin C+E, Selenium, Biyomekanik Test. vı, Osteoporosis, Vitamin C+E, Selenium, Biomechanical Testing. IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
oz HEPARİN İLE OLUŞTURULAN OSTEOPOROTİK KEMİKLER ÜZERİNDEKİ VITAMIN E-C VE Se ETKİLERİNİN BİYOKİMYASAL VE BİOMEKANİKSEL TEKNİKLERLE İNCELENMESİ KONUKSEVEN, E. Ertan Doktora, Mühendislik Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nuri AKKAŞ Ortak Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Uğur Günel Ağustos 2001, 126 sayfa Bu çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümün amacı heparinin osteoporoz başlangıcı ve gelişimindeki etkisini biyokimyasal ve biyomekaniksel anlamda araştırmaktır. Bu çalışmanın birinci bölümünde 42 dişi ve ikinci bölümünde 40 dişi Yeni Zellanda beyaz tavşanı kullanılmıştır. Heparin tavşanlara belli period ve dozlarda uygulanmıştır. Bu periodların sonunda biyokimyasal araştırma için tavşanların kanları alınmış ve sedimentasyon, WBC, RBC, Hgb, Cu, Zn, Ca, Na, K, Cl, SGOT, SGPT parametreleri incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. Femur-humerus ve tibia örnekleri 3-nokta eğme testlerine tabi tutulmuştur.Ayrıca, tibia'ya çekme testi uygulanmıştır. Tavşan kemiklerinin sabit et kalınlığına sahip kalın duvarlı eliptik tüpler olduğu varsayılarak, ilaç uygulanmış kemiklerin rijiditeleri ile kontrol grubundakiler karşılaştırılmıştır. Sonuçlarla heparinin osteoporozi yarattığı ispatlanmıştır. Birinci bölümde elde edilen sonuçlara göre, çalışmanın ikinci bölümünde 30 gün süre ile 1000 IU heparin kullanımına karar verilmiştir. C-E ve Selenium ile birlikte C-E vitaminleri heparin ve heparinsiz olarak kullanılmıştır. Daha sonra, bu çalışmanın birinci bölümünde yapılan biyokimyasal ve biyomekaniksel deneyler çalışmanın ikinci bölümünde de kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE EFFECT OF COMBINED VITAMIN E-C AND Se SUPPLEMENTATION ON HEPARIN INDUCED OSTEOPOROTIC BONE PROPERTIES BY BIOCHEMICAL AND BIOMECHANICAL TECHNIQUES KONUKSEVEN, E. Ertan Ph. D., Department of Engineering Sciences Supervisor: Prof. Dr. Nuri AKKAŞ Co-supervisor: Assoc. Prof. Dr. Uğur Günel August 2001, 126 pages This study is composed of two main parts. The aim of the first part was to investigate the effect of heparin on osteoporosis initiation and progress through biochemical and biomechanical means. In the first part of the study 42 female and in the second part of the study 40 female New Zealand white rabbits were used. Heparin is applied to rabbits at certain periods and doses. At the end of these periods, bloods of rabbits were taken for biochemical investigation and following parameters were observed and compared: sedimentation, WBC, RBC, Hgb, Cu, Zn, Ca, Na, K, CI, SGOT, SGPT. Whole-bone femur, humerus and tibia specimenswere subjected to 3-point bending tests. Besides, the axial test is applied to each tibia. Assuming the rabbit bone as thick walled elliptic tubes with constant wall thickness, the stiffnesses of the bones of the medicated groups were compared with those of the control groups. The results show that heparin did, indeed, induce osteoporosis. In view of the results obtained in the first part, in the second part of the study, 1000 IU heparin is decided to be used for a period of 30 days. Vitamins C, E and C and E together with Selenium are used with and without heparin. The biochemical and biomechanical experiments, the same as those used in the first part of the study, are also performed in the second part of the study.