Theoretical study of vector meson photoproduction on nucleons
Nükleonlar üzerinden vektör mezon fotoüretiminin teorik olarak incelenmesi
- Tez No: 116523
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET GÖKALP, PROF.DR. MİCHEAL P. REKALO
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Vektör Mezon Fotoüretimi, Diferansiyel Tesir Kesiti, Demet Asimetrisi, Yoğunluk Matris Elemanları, Enine ve Helicity Genlikler. iv, Vector Meson Photoproduction, Differential Cross Section, Beam Asymmetry, Density Matrix Elements, Transversal and Helicity Amplitudes. m
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
öz NUKLEONLAR ÜZERİNDEN VEKTÖR MEZON FOTOURETIMININ TEORİK OLARAK İNCELENMESİ BABACAN, Tahsin Doktora, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Ahmet Gökalp Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Michael P. Rekalo Temmuz 2001, 69 sayfa. Bu çalışmada, nükleonlar üzerinden vektör mezon fotoüretimi önerilen model ler çerçevesinde farklı enerjilerde incelendi. Değiş-tokuş mekanizmasının VNN- kesişme noktasına ait gyNN ve Qvnn vektör ve tensör çiftlenim sabitlerini dört boyutlu mezon momentumun time-like bölgesinde serbest parametre olarak düşü nerek, dcr(7 + p -> p + p°(u))/dt diferansiyel tesir kesiti E7 < 2 GeV eşik ener jisi bölgesi civarındaki deneysel verilerine uyarlandı ve farklı çözüm setleri elde edildi. Bu uNN- ve piVİV-çiftlenim sabitleri setleri, lineer foton polarizasyo nu ile indüklenmiş demet asimetrisi ölçümleri ile iyi bir şekilde ayırt edilebilir. Sonuçlarımız çalışmamızda önerilen modellerin, nükleon rezonans katkılarının rolüyle ilgili sonraki araştırmalar için uygun bir çerçeve mekanizmaları olarak düşünülebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THEORETICAL STUDY OF VECTOR MESON PHOTOPRODUCTION ON NUCLEONS BABACAN, Tahsin Ph.D., Department of Physics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet Gökalp Co-Supervisor: Prof. Dr. Michael P. Rekalo July 2001, 69 pages. In this work, vector meson photoproduction on nucleons is studied in the frame work of some proposed models at different energies. Considering the tensor and vector coupling constants gvNN anc^ 9vnn °f VNN- vertex of the exchange mecha nisms in the time-like region of meson four momenta as free parameters, we find different solutions by performing fits to the existing experimental data of the differential cross section, rfa(7 + p -> p + p°(u))/dt, in the near threshold re gion Ey < 2 GeV. These sets of coNN- and piVTV-coupling constants can well be distinguished by measurements of beam asymmetry induced by linear pho ton polarization. Our results show that the models suggested in our study can be considered as suitable nonresonant mechanisms for the future discussion of possible role of nucleon resonance contributions.