Preference-driven evolutionary meta-heuristics for multiobjective combinatorial optimization
Çok amaçlı birleşi problemleri için tercihlerce yönlendirilen evrimci meta-sezgisel yöntemler
  1. Tez No: 116529
  2. Yazar: FATMA SELCEN PAMUK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MURAT KÖKSALAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Amaçlı Birleşi Problemleri, Evrimci Algoritmalar, Genetik Algoritmalar, Kısmi Bilgi, Etkileşimli Yöntemler iv, Multiobjective Combinatorial Optimization, Evolutionary Algorithm, Genetic Algorithm, Partial Information, Interactive Methods 111
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
öz ÇOK AMAÇLI BİRLEŞİ PROBLEMLERİ İÇİN TERCİHLERCE YÖNLENDİRİLEN EVRİMCİ META-SEZGİSEL YÖNTEMLER Pamuk, Fatma Selcen Ph.D., Yöneylem Araştırmaları Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Murat Köksalan Temmuz 2001, 182 sayfa Çok Amaçlı Birleşi Problemleri için çözüm kümeleri oluşturan ve bu kümeleri evrimleştirerek, belli bir karar vericinin tercih edeceği çözümlere doğru yönlendiren evrimci meta-sezgisel yöntemler geliştirdik. Geliştirdiğimiz Etkileşimli Evrimci Meta-Sezgisel Yöntem, karar vericiden sağlanan sürekli bilgi akışını temsil etmek için, dinamik bir uygunluk fonksiyonundan faydalanmaktadır. Karar vericinin beğenebileceği çözümler kendisine sunulmakta ve yaptığı ikili karşılaştırmalar kullanılarak sonradan geliştirilen çözümlerin uygunluğu hesaplanmaktadır. Tercih- Etkin Çözüm Kümesine Yaklaştırma Evrimci Meta-Sezgisel Yöntemi ise, karar vericinin tercihleri konusunda daha önceden, muhtemelen etkileşimli olarak, edinilmiş kısmi bilgilerden yola çıkmaktadır. Bireysel bir uygunluk fonksiyonunun yardımıyla, tek bir çözüm yerine, eldeki bilgiler ışığında tercih edilebilecek bir çözüm kümesi bulunmaktadır. Bu çözüm kümesinin genişliği, karar vericinin tercihleri hakkında sahip olunan kısmi bilginin kesinliğine bağlıdır. Rastgele oluşturulmuş bir dizi Çok Amaçlı Sırt Çantası Problemi ve Çok Amaçlı Kapsarağaç Problemi için gerçekleştirilen benzetimlerde, her iki yöntemin de çözüm kalitesi açısından son derece başarılı sonuçlar verdiği görülmüştür. Ayrıca, etkileşimli yöntemin ihtiyaç duyduğu karşılaştırma sayılan ile kısmi bilgi problemlerinin çözüm süreleri makul düzeydedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PREFERENCE-DRIVEN EVOLUTIONARY METAHEURISTICS FOR MULTIOBJECTIVE COMBINATORIAL OPTIMIZATION Pamuk, Fatma Selcen Ph.D., Department of Operations Research Supervisor: Prof. Dr. Murat Köksalan July 2001, 182 pages We propose evolutionary metaheuristics that maintain a population of solutions for Multiobjective Combinatorial Optimization problems and evolve the population towards the preferred solutions of a specific decision maker. The Interactive Evolutionary Metaheuristic uses a dynamic fitness function representing an ongoing flow of information elicited from the decision maker. Promising solutions are presented to the decision maker, whose pairwise comparisons are then used to estimate the desirability or fitness of newly generated solutions. The Evolutionary Metaheuristic for Approximating Preference-Nondominated Solutions starts out with some partial preference information, possibly generated interactively, and utilizes an individualized fitness function to converge towards, not a single solution, but a representative set of solutions favored by the information at hand. The breadth of the set depends on the precision of the partial information available on the decision maker's preferences. In simulation runs carried out for a number of instances of the Multiobjective Knapsack Problem and the Multiobjective Spanning Tree Problem, both algorithms yield highly satisfactory solutions. The number of comparisons required by the interactive algorithm and the computation times elapsed in the partial information case are both reasonable.