Performance analysis of adaptive loading OFDM under rayleigh fading with diversity combining
Uyarlanır yüklemeli OFDM'in çeşitleme birleşimli rayleigh sönümü altında başarım analizi
  1. Tez No: 116530
  2. Yazar: BAHADIR CANPOLAT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YALÇIN TANIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dikgen Sıklık Bölümlü Çoğullama (OFDM), Çeşitleme Birleşimi, Kanal Kapasitesi, Kanal Kestirimi, Uyarlanır Yükleme, Uyarlanır Kodlama, Kafes Kodlamalı Kiplenim (TCM) vı, Orthogonal Frequency Division Multiplexing (OFDM), Diversity Combining, Channel Capacity, Channel Estimation, Adaptive Loading, Adaptive Coding, Trellis Coded Modulation (TCM) IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
öz UYARLANIR YÜKLEMELİ OFDM'ÎN ÇEŞİTLEME BİRLEŞİMLİ RAYLEIGH SÖNÜMÜ ALTINDA BAŞARIM ANALİZİ Canpolat, Bahadır Doktora, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yalçın Tanık Eylül 2001, 166 sayfa Bu tezde, uyarlanır yüklemeli Dikgen Sıklık Bölümlü Çoğullama (OFDM) 'nın, almaçta çeşitli birleşimi uygulandığı durumda, Rayleigh sönümlü kanalda başarım analizi incelenmiştir. İlk olarak, sabit yüklemeli OFDM'in Rayleigh sönümü altındaki başarımı tartışılmıştır. Sabit yüklemeye bir seçenek olarak, çeşitleme yüklemesi olarak adlandırılan bir yöntem önerilmiştir. Çeşitleme yüklemesi yönteminin, sabit yüklemeye oranla daha iyi sonuçlar verdiği gösterilmiştir. Başarımı değerlendirebilmek için, kanal durum geri beslemeli OFDM'in çeşitleme birleşimli Rayleigh sönümü altındaki kanal kapasite sınırları elde edilmiştir. OFDM'in Rayleigh sönümü atındaki ortalama kapasitesi üzerinde alt sınır için basit ve yeni ifadeler çıkarılmıştır. Evre uyumlu seziciler için gerekli olan kanal kestirimi için, yalnızca gözlemler arasındaki zaman ilişkilerine dayanan bir kanal kestirimi yönteminin kuramsal analiziyapılmıştır. Rayleigh sönüm altındaki başarımı iyileştirmek için, çeşitli uyarlanır yükleme algoritmaları önerilmiş ve bunların başarım analizleri hem kuramsal olarak, hem de bilgisayar benzetimleri ile yapılmıştır. Eniyi Hughes-Hartogs algoritması ile tamamen aynı çalışan ve daha az karmaşıklığa sahip verimli bir tamsayılı bit yükleme algoritması geliştirilmiştir. Başarımı daha da iyileştirmek için, bir uyarlanır kafes kodlamalı OFDM yapısı sunulmuş ve Rayleigh sönümü altındaki başarımı incelenmiştir. Başarım analizi sonuçları, uyarlanır kafes kodlamalı OFDM'in, kanal kapasite sınırına 4-4.5 dB yaklaştığım göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PERFORMANCE ANALYSIS OF ADAPTIVE LOADING OFDM UNDER RAYLEIGH FADING WITH DIVERSITY COMBINING Canpolat, Bahadır Ph. D., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yalçın Tanık September 2001, 166 pages In this thesis, the performance of adaptive loading Orthogonal Frequency Division Multiplexing (OFDM) is investigated under Rayleigh fading with diversity combining at the receiver. First, the performance of fixed loading OFDM under Rayleigh fading is discussed. As an alternative method to fixed loading, a novel loading strategy is proposed, which is called as diversity loading. It is shown that the diversity loading method provides superior results compared to fixed loading. In order to assess the performance, the channel capacity bounds of OFDM with channel state feedback are derived under Rayleigh fading with diversity combining. Simple novel expressions are obtained for the lower bound on the average capacity of OFDM under Rayleigh fading. For the estimation of the channel parameters, which is required for coherent detection, a theoretical analysis of the performance of a channel inestimation method that utilizes only the time correlations between the observations is presented. In order to improve the performance under Rayleigh fading, several adaptive loading algorithms are proposed and their performances are analyzed both theoretically and by means of computer simulations. An efficient integer bit loading algorithm is developed, which performs exactly the same as the optimum Hughes-Hartogs algorithm, with considerably less complexity. In order to further improve the performance, an adaptive trellis coded OFDM scheme is presented and its performance analysis is carried out under Rayleigh fading. The results of the performance analysis demonstrate that the adaptive trellis coded OFDM approaches to the channel capacity bound by 4- 4.5 dB.