Tissue engineered retinal pigment epithelium
Doku mühendisliği ile retina pigment epiteli oluşturulması
  1. Tez No: 116539
  2. Yazar: AYŞEN TEZCANER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KUYAŞ BUĞRA, PROF.DR. VASIF HASIRCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: RPE, tissue engineering, biomaterials, PHBV8, biodegradable IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
öz DOKU MÜHENDİSLİĞİ İLE RETINAL PIGMENT EPITELI OLUŞTURULMASI Tezcaner, Ayşen Doktora, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Vasıf Hasırcı Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Kuyaş Buğra Ağustos 2001, 150 sayfa Bu çalışmada, retinal pigment epitel subretinal transplantasyona yönelik hücrelerin düzenli büyütülmesi için geçici sübstrat olarak PHBV8 filmi seçildi. D407 hücrelerinin film yüzeylerine tekrar tutunmasını artırmak için, film yüzeyi oksijen plazması uygulanarak hidrofilik hale getirildi.Oksijen plama uygulaması sırasında uygulanan güç ve süre değiştirildi. Bu iki parametrenin PHBV filmlerinin yüzey hidrofilisitesine, morfolojisine, topografisine, yüzey kompozisyonuna, in vitro bozunma özelliğine, yüzeye hücre bağlanma ve büyüme hızına etkisi incelendi. Toplam uygulanan güç arttıkça, su temas açısının 58.3 ± 7.8'den 43.3 ± 3.3'e azaldığı görüldü. Oksijen plazma uygulamasının film yapısındaki etkisi tarama elektron mikroskopisi (SEM) ve atomik güç mikroskopisi (AFM) çalışmalarındaki gözlemlerle daha da belirginleşti. XPS ölçümlerinden elde edilen O/C atomlarının oranının, formülden (0.49) beklenenle tam olarak uyduğu, ancak bunun plazma güç ve süresinin bir fonksiyonu olarak arttığı görüldü.. D407 hücrelerinin 24 saat tekrar tutunması için en uygun yüzey, PHBV 8 filmlerinin 100 W 10 dakika plazma uygulamasıyla elde edildi ve hücreler bu yüzeyi tek hücre kalınlığında bir katmanla kaplayıncaya kadar büyütüldü. PHBV 8 filmlerinin bozulma profilleri sükroz asetat izobütirat (SAIB), ve küçük molekül ağırlıklı PHBV8 gibi farklı plastisizerlerle karıştırılarak istenilen düzeye getirildi.. SAIB 'in karışımdaki oranı arttıkça RPE hücrelerinin tutunma düzeyi 51.72 ± 7.70 % (PHBV8:SAIB, 10:l)'den 57.79 ± 4.34 % (PHBV 8:SAIB, l:l)'e arttı.PHBV8:SAIB süngerleri, deri altı implantasyonu ve hücre kültürü çalışmalarıyla da biyouyumlu ve hücre uyumlu bulundu. PHBV8:SAIB süngerlerinin geniş gözenekli olanları hem hücre büyümesi hem de doku uyumluluğu açısından daha uygun bulunmuştur. Anahtar Kelinmeler: RPE, doku mühendisliği, biyomateryal, PHBV8, biyobozunur. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TISSUE ENGINEERED RETINAL PIGMENT EPITHELIUM Tezcaner, Ayşen PhD., Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Vasıf Hasırcı Co-Supervisor: Prof. Dr. Kuyaş Buğra August 2001, 150 pages In the present study, PHBV8 film was chosen as a temporary substrate for growing retinal pigment epithelium cells as an organized monolayer for their subretinal transplantation. The surface of PHBV8 films was rendered hydrophilic by oxygen plasma treatment to increase the reattachment of D407 cells on to the film surface. mPower and duration was changed during plasma treatment. The effect of these two parameters on surface hydrophilicity, morphology, topography, surface composition, in vitro degradation, cell attachment and cell growth rate was studied. As the total power applied increased, the water contact angle decreased from 58.3 ± 7.8 to 43.3 ± 3.3. The effect of oxygen plasma treatment was pronounced on the texture of the films as observed by SEM and AFM. The O/C atomic ratio derived from XPS measurements matched exactly the expected ratio from the formula (0.49) and increased as a function of plasma power and duration. The PHBV8 films treated with 100 W 10 min was found to be the most suitable for 24 h reattachment of D407 cells and the cells were grown to confluency as an organized monolayer. Degradation profile of PHBV8 films was controlled by blending with a plasticizer, namely sucrose acetate isobutyrate and low molecular weight PHBV8. As the ratio of SAIB in the blend increased, the reattachment rate of the RPE cells increased from 51.72 ± 7.70 % (PHBV8:SAIB, 10:1) to 57.79 ± 4.34 % (PHBV8/SAIB, 1:1). Foams of PHBV8-SAIB were also found to be biocompatible and cytocompatible by subcutaneous implantation and cell culture studies. The PHBV8:SAIB foams with large pores were found to be more suitable for both growth of cells and histocompatibility.