Decision support system approach for cut-and-fill mining
Kaz-doldur yöntemi için karar destek sistemi yaklaşımı
  1. Tez No: 116540
  2. Yazar: KERİM AYDINER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NEŞE ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Kaz-Doldur (Cut-and-Fill), Yeraltı Madenciliği, Karar Destek Sistemi, Benzetim, Maliyet Tahmini. VI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
öz KAZ-DOLDUR SİSTEMİ İÇİN KARAR DESTEK SİSTEMİ YAKLAŞIMI Aydıner, Kerim Doktora, Maden Mühendisliği Bölümü Danışman: Doç. Dr. Neş'e ÇELEBİ Mart 2001, 198 Sayfa Bu çalışma, Yatay Kaz-Doldur maden sistemi üretim alt-sisteminin tasarımlandırılmasında kullanılmak için geliştirilmiş bir karar destek sistemini tanıtmaktadır. Ayrıca, karar destek sistemine temel oluşturmak üzere geliştirilen Yatay Kaz-Doldur maden sistemi üretim ve maliyet modelleri de tanıtılmaktadır. Yatay Kaz-Doldur maden sistemi üretim alt sisteminin analizi ve modellenmesi için sistemler yaklaşımı kullanılmıştır. Üretim alt-sistemi tüm işlemlerin üretim sürecinin birlikte benzetiminde kullanılmak üzere birim işlemleri temelinde modellenmiştir. Karar tankerlerinin oluşturulması ve karar seçeneklerinin belirlenmesi amacıyla altı değişik durum ile üretim ve maliyet modelleri veri tabanları kullanılmışlardır.Model için 12 karar seçeneği belirlenmiştir. Model, her karar aşamasında gerekli karar seçeneklerini sağlamaktadır. Bu seçenekler, üretim alt sisteminin tasarım ve çalışma şartlan ile ilgili kısıtlar temel alınarak sürdürülen bir deneme süreci sonunda diğerlerine tercih edilmiştir. Geliştirilen sistem aşağıda verilen iki farklı durum için kullanılabilmektedir. 1) Belirlenmiş bir üretim oram için olası ekipman seçenekleri belirlenebilir. Karar vericiye her karar aşamasında ekipman bilgisine ek olarak tasarım, çalışma şartları ve üretim bilgisi sağlanmaktadır. 2) Seçilmiş bir ekipman dizisi için uygun tasarım ve çalışma şartlan belirlenebilir. Karar destek sistemi geliştirilme aşamasında geçmiş çalışmalardan ve benzer üretim yöntemin uygulandığı bir madenden alınan veriler kullanılarak değerlendirilmiştir. Geliştirilen model Kaz-Doldur maden sistemin üretim alt-sitem modelinin hazırlanması sürecinde karar vericiye sistemin kısıtlarını gözeterek ve üretim ve maliyet bilgisini birlikte sağlayarak destek olan ilk modeldir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DECISION SUPPORT SYSTEM APPROACH FOR CUT-AND-FDLL MINING Aydmer, Kerim Ph.D., Department of Mining Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Neş'e ÇELEBİ March 2001, 198 pages This study presents a decision support system developed to be used in designing the production subsystem of the Longitudinal Cut-and-Fill mining system. It also presents a production and cost estimation model of the Longitudinal Cut-and-Fill mining system developed to be a base for the decision support system. Systems approach is employed to analyze and model the production subsystem of Longitudinal Cut-and-Fill mining system. The production subsystem is analyzed on its unit operations to provide the possibilities of simulating all the operations in the production process. The experiments using six different cases and the databases of the production and the cost model are conducted to establish the decision criteria and the decision options of the Cut-and-Fill decision support system. IllThroughout the model 12 decision stage are established and the decision options are provided at each stage of the decision making process. These options are those that are remained after a process in which all the variables and their effects are evaluated in terms of the physical and operational limitations of the stope model. The system can be used in two types of modeling process. 1) The possible equipment alternatives can be evaluated on the base of a production rate selected. Decision maker is provided with the design and operating conditions data, production figures by the available equipment combinations at each step of the decision making process 2) The design and/or operating conditions of a production subsystem can be searched for a selected equipment combination The decision support system has been verified throughout its development process against the literature and the data obtained from a mine which employs the similar unit operations. It is the first model aiding the decision maker in the modeling process of a Cut-and- Fill mining system considering the limitations of the system and providing production and cost information together. Keywords'. Cut-and-Fill, Underground Mining, Decision Support System, Simulation, Cost Estimation. IV