Hysteretic response of reinforced concrete frames repaired by means of reinforced concrete infills
Betonarme dolgular ile güçlendirilmiş çerçevelerin deprem davranışı
- Tez No: 116538
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜNEY ÖZCEBE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sismik Güçlendirme, Betonarme Çerçeveler, Betonarme Dolgu Duvarlar, Tersinir Yükleme iv, Seismic Rehabilitation, Reinforced Concrete Frames, Reinforced Concrete Infill Walls, Cyclic Loading. m
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
öz BETONARME DOLGULAR İLE GÜÇLENDİRİLMİŞ ÇERÇEVELERİN DEPREM DAVRANIŞI SONUVAR, Musa Onur Doktora, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Güney ÖZCEBE Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Uğur ERSOY Haziran 2001, 169 sayfa Sismik bölgelerdeki çok sayıda yapının depremlere karşı güçlendirilmesi etkili ve ekonomik olarak çözülmesi gereken önemli bir mühendislik problemidir. Sismik güçlendirme çalışmalarının asıl amacı bir taraftan yapının rij itlik ve mukavemet özelliklerini iyileştirirken, diğer taraftan ise yapıdaki yanal ötelenmeleri azaltmaktır. Ülkemizde bulunan betonarme binalardaki yapısal elemanların büyük çoğunluğu yeterli sünekliğe sahip değildir. Bu sebepten dolayı, betonarme dolgu duvarlar eklenerek binaların güçlendirilmesi yöntemi etkili, pratik ve ekonomik bir çözüm olarak göze çarpmaktadır. Deneysel çalışmada beş adet, iki katlı, tek açıklıklı, 1/3 oranında betonarme çerçeveler hazırlanmıştır. Deney çerçeveleri, pratikte sıkça rastlanan hatalara sahip üretilmiştir. Üretilen bu çerçeveler tersinen yükler altında hasara uğratılmıştır. Hasarlı bu çerçeveler yerinde döküm dolgu duvarlar ve ilave güçlendirme yöntemleri vasıtasıyla güçlendirilmiş ve yeniden tersinir yükler altın denenerek performansları incelenmiştir. Deneysel sonuçların değerlendirilmesi sonucu, elemanların mukavemet, rijitlik, enerji tüketme ve ötelenme özellikleri irdelenmiştir. Analitik kısımda ise, betonarme dolgu duvarların eşdeğer çubuk elemanlar ile modellenmesi üzerine çalışılmış; sonuçlar deneysel verilerle ve sıkça kullanılan bir analitik modelin sonuçları ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HYSTERETIC RESPONSE OF REINFORCED CONCRETE FRAMES REPAIRED BY MEANS OF REINFORCED CONCRETE INFILLS SONUVAR, Musa Onur Ph.D., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Güney ÖZCEBE Co-Supervisor: Prof. Dr. Uğur ERSOY June 2001, 169 pages The seismic rehabilitation of structures in the earthquake prone areas is an important engineering problem that should be solved both economically and efficiently. The main aim of a seismic rehabilitation study is to upgrade both the stiffness and strength characteristics of a structure, and on the other hand, to decrease the drift requirements. In Turkey, most of the structural members of reinforced concrete structures do not satisfy ductility requirements, hence the introducing of reinforced concrete infill walls seems to be an economic, practical and efficient solution for this problem. In the experimental program, five two-story, one-bay, 1/3 scale reinforced concrete frames were constructed with the deficiencies observed in common practice. The frames were tested under the reversed cyclic loading until considerable damage was observed, and then they were rehabilitated by means of cast-in-place reinforced concrete infill walls and local strengthening techniques. Later, the rehabilitated frames were tested under reversed cyclic loading in order to observe the performance of the specimens. Strength, stiffness, energy dissipation, and story drift characteristics of the specimens were examined by evaluating the test results. In the analytical part of the study, the simulation of reinforced concrete infills by means of equivalent diagonal struts was studied; and the analytical results were compared with the experimental results and with the results of a well-known analytical model as well