Isolation, characterization and synthesis of taxol units and a novel manganese(III) acetate mediated synthesis of biaryls
Taksol birimlerinin izolasyonu, karakterizasyonu, sentezi ve biarillerin yeni bir yöntemle manganez(III) asetat ortamında sentezlenmesi
- Tez No: 116541
- Danışmanlar: PROF.DR. AYHAN S. DEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Taksol, taksol yan zincir, 10-deasetilbakatin III, dietilçinko tepkimesi, benzoin kondenzasyonu, O-trimetilsilileter siyanohidrin, asimetrik dihidroksilasyon, biyokatalizörler, biariller, heterobiariller, hidrazinler, manganez(III) asetat. VI
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 301
Özet
öz TAKSOL BİRİMLERİNİN İZOLASYONU, KARAKTERİZASYONU, SENTEZİ VE BİARİLLERİN YENİ BİR YÖNTEMLE MANGANEZ(III) ASETAT ORTAMINDA SENTEZLENMESİ EMİNE OZGUL KARAASLAN Doktora, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayhan S. Demir Mayıs, 2001, 280 sayfa Çalışmanın ilk bölümünde kimyasal ve biyoteknolojik yöntemler kullanılarak taksol yan zincir türevlerinin sentezi için yeni metotlar geliştirilmiştir. Bu yöntemler fenil glisinin homologe edilmesini, siyanohidrin oluşumu reaksiyonlarını, benzoin kondenzasyon reaksiyonlarını, asimetrik dihidroksilleme, ve biyokatalitik metotları kapsamaktadır. Bu arada, 10-deasetilbakatin III, Bolu Yaylacık Ormanı'ndaki porsuk ağaçlarının yapraklarından izole edilip spektroskopik yöntemlerle karakterize edilmiştir. C-10 Asetoksi grubu ve C-13 yan zinciri olmayan ve taksolun öncüsü olan 10-deasetilbakatin III Avrupa porsuk ağacının (Taxus baccata) yapraklarında ve ince dallarında bulunmuştur. Bu yenilenebilen kaynağın hasat edilmesi ve semi sentezi takiben taksolun (paclitaxel) veya türevinin üretimi, taksolun yan zinciri olan N-benzoil-(2R, 3S)-3-fenilizoserin türevi vasıtasıyla mümkün olmuştur. Taksol göğüs, akciğer ve yumurtalık kanserlerinin tedavisi için kullanılan bir ilaçtır. Taksoidin biyolojik aktivitesinde C-13 yan zincirinin rolü kanıtlandığından, C-13 yan zincirinin enantioseçici sentezi birçok araştırmacının odak noktası olmuş ve günümüze kadar çok çeşitli metotlar geliştirilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde aril hidrazinlerin aromatik hidrokarbonlarla manganez(IH) asetat ortamındaki reaksiyonlarından simetrik olmayan biaril ve heterobiariller sentezlenmiştir. Biaril ve homologları organik bileşiklerin önemli bir sınıfını oluşturmaktadırlar. Biaril grubu doğal ürünlerde, polimerlerde, ileri materyallerde, likit kristallerde ve ligantlarda bulunmaktadır. Ayrıca, çok fonksiyonlu, simetrik olmayan biariller doğada çok yaygındır ve birçok ilacın önemli bir bileşenidirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ISOLATION, CHARACTERIZATION AND SYNTHESIS OF TAXOL UNITS AND A NOVEL MANGANESE (III) ACETATE MEDIATED SYNTHESIS OF BIARYLS EMINE OZGUL KARAASLAN Ph. D., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Ayhan S. Demir May, 2001, 280 pages In the first part of this study, new methods were described for the synthesis of taxol side chain analogues by means of chemical and biotechnological techniques. These methods covers the homologation of phenyl glycine, cyanohydrin formation reactions, benzoin condensation reactions, asymmetric dihydroxylation, and biocatalytic methods. Meanwhile, 10-deacetyl baccatin III was isolated from the leaves of the yew tree in Bolu Yaylacık Forest and characterized by spectroscopic methods. 10-Deacetylbaccatin III is the precursor of taxol lacking the C-10 acetoxy group and C-13 side chain, and is discovered in the needles and twigs of Taxus baccata, the European Yew tree. Harvesting this renewable source, followed by mABSTRACT ISOLATION, CHARACTERIZATION AND SYNTHESIS OF TAXOL UNITS AND A NOVEL MANGANESE (III) ACETATE MEDIATED SYNTHESIS OF BIARYLS EMINE OZGUL KARAASLAN Ph. D., Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Ayhan S. Demir May, 2001, 280 pages In the first part of this study, new methods were described for the synthesis of taxol side chain analogues by means of chemical and biotechnological techniques. These methods covers the homologation of phenyl glycine, cyanohydrin formation reactions, benzoin condensation reactions, asymmetric dihydroxylation, and biocatalytic methods. Meanwhile, 10-deacetyl baccatin III was isolated from the leaves of the yew tree in Bolu Yaylacık Forest and characterized by spectroscopic methods. 10-Deacetylbaccatin III is the precursor of taxol lacking the C-10 acetoxy group and C-13 side chain, and is discovered in the needles and twigs of Taxus baccata, the European Yew tree. Harvesting this renewable source, followed by m