Near-field earthquakes and their implications on seismic design codes
Yakın mesafe depremleri ve şartnamelere uygulanmaları
- Tez No: 116558
- Danışmanlar: PROF. DR. POLAT GÜLKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kat arası öteleme, yerdeğiştirmeye dayalı hesap, performansa dayalı deprem mühendisliği, deprem teknik şartnameleri, kayıt düzeltme teknikleri, yapı dinamiği, doğrusal olmayan yapı davranımı vı, Drift, displacement-based-design, performance-based earthquake engineering, seismic design codes, data correction schemes, structural dynamics, nonlinear structural behavior IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
oz YAKIN MESAFE DEPREMLERİ VE ŞARTNAMELERE UYGULANMALARI Akkar, Dede Sinan Doktora, İnşaat Mühendisliği Bölümü Yez Yöneticisi: Prof. Dr. Polat Gülkan Eylül 2001, 199 sayfa Bu çalışma, yakın mesafe depremleri ile ilgili yapı mühendisliği taleplerini ve bu taleplerin içerikleri dahilinde yakın mesafe depremlerinin sismolojik özelliklerini bir araya getirmektedir. Yakın mesafe depremlerinin temel öğelerini tanımlayan araştırma, bu tip depremlerin içerdiği büyük yerdeğiştirme talebi karşısında kuvvete dayalı hesap yöntemlerinin izlediği yollan açıklamaktadır. Araştırma, yakın mesafe yer hareketlerinin ciddi yapısal hasarlara yol açabileceğinin gözlemlenmesinden sonra daha da önem kazanan yerdeğiştirmeye dayalı hesap ilkelerini ön plana çıkartmaktadır. Kısıtlı sayıdaki yakın mesafe kayıtlarının büyük yerdeğiştirme talepleri dikkate alınarak tasarım spektrumları için alternatif spektral faktörler önerilmektedir. Bu faktörler fay hattına oldukça yakın noktalarda yer hareketlerinin oluşturabileceği spektral talebi daha iyi şekilde ifade edebilmektedir. Bu tip depremler sonucu ortaya çıkabilecek mahalli yerdeğiştirme talebi için de bir kat arası öteleme ifadesi geliştirilmiştir. Bu ifade spektral yerdeğiştirme terimini içinde bulundurmakta ve bir boyutlu dalga denkleminin kayma kirişi için çözümünden elde edilmektedir. Önerilen bu yeniifade çok dereceli sistemler için denenmiştir. Sonuçlar bu ifadenin yerdeğiştirmeye dayalı hesap yöntemleri için iyi sonuç veren bir araç olabileceği yönündedir. Bu tür depremler sonucunda oldukça karmaşık bir hal alan doğrusal olmayan yapı davranımı da, kritik kat arası yerdeğiştirme talebi düzeyinde bu alternatif formülün doğrusal olmayan davranım biçimiyle incelenmektedir. Çalışma esnasında yukarıda bahsedilen temel amaçlar elde edilirken, yakın mesafe depremlerinin diğer önemli özellikleri de incelenmektedir. Kayıt düzeltme yöntemlerinin ve yalan mesafe kayıtlarının faya göreceli yönlerinin yapısal hasara olan etkileri incelenmektedir. Bu kayıtların bazılarının içerdiği impulsif periyodun doğrusal olmayan yapı davranımına olan etkisi ve şartnamelerin katarası öteleme limitleri yönünden eksiklikleri de çalışma esnasında incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NEAR-FIELD ERATHQUAKES AND THEIR IMPLICATIONS ON SEISMIC DESIGN CODES Akkar, Dede Sinan Ph.D., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Polat Gülkan September 2001, 199 pages This study integrates the engineering requisites of near-field earthquakes (NFEQs) and their pertinent seismological characteristics. It describes the prominent features of near-fault ground motions and demonstrates the related issues of force-based design concept regarding the large displacement demand of these earthquakes. The investigation promotes displacement-based design (DBD) that has been the subject of recent research after the recognition of hazardous near-source ground motion effects. Alternative spectral factors are suggested for conventional design spectrum considering the large spectral demand of a limited near-source data. These near-source factors improve the prescription of critical near-fault demand for sites that are considerably closer to the fault rupture. The critical local displacement demand of NFEQs is described through an alternative base level drift expression. This formulation employs spectral displacement and is obtained by solving the one-dimensional wave equation for a shear beam. It is verified by multi-degree-of-freedom time history analyses. The results indicate iiithat this new formula can be regarded as a future promising tool for DBD. The complex nonlinear structural behavior in terms of local displacement demand is also evaluated by transforming the proposed formula into the nonlinear range. Several salient near-source ground motion features are also investigated while pursuing the above objectives. The significance of record correction schemes and the effect of record orientation on structural damage potential of NFEQs are stated. The influence of pulse-period on nonlinear structural behavior and the insufficient code-based drift limitations are exhibited by different case studies.