Dependence of hardness on chain statistics of weakly and late crosslinked poly (methyl methacrylate) and styrene-acrylonitrile copolymer
Zayıf ve gecikmeli karşıt bağlı poli (metil metakrilat) ve stiren-akrilonitril kopolimerinin sertliklerinin zincir istatistiğine bağımlılığı
- Tez No: 116557
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR GÜNDÜZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: sertlik, zincir istatistiği, ağ yapı, ölçeklenme, camsı geçiş sıcaklığı, yığılma modülü, yitirilme modülü. vı, hardness, chain statistics, network, scaling, storage modulus, loss modulus, glass transition temperature. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
oz ZAYIF VE GECİKMELİ KARŞIT BAĞLI POLİ(METİL METAKRİLAT) VE STİREN-AKRİLONİTRİL KOPOLİMERİNİN SERTLİKLERİNİN ZİNCİR İSTATİSTİĞİNE BAĞIMLILIĞI Dikencik, Gülçin Doktora, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Güngör Gündüz, Prof. Dr. Mayıs 2001, 190 sayfa Bu çalışmada polimerleşme devam ederken sisteme değişik zaman aralıkları ile katılan, düşük derişimli etilen glikol dimetil metakrilat çapraz bağlayıcının polimetil metakrilatın (PMMA) sertliği üzerine ve divinil benzen çapraz bağlayıcının da stiren-akrilonitril kopolimerinin (SAN) sertliği üzerine olan etkileri incelenmiştir. PMMA için iki farklı derişim aralığında ve SAN kopolimer için ise bir derişim aralığında deney yapılmıştır. Sertliğin ön polimerin molekül ağırlığı ile değişiminin zincirlerin istatiksel dağılımına bağlı olarak matematiksel modellemesinin yapılabileceği görülmüştür. Matematiksel denklem, SAN kopolimeri için bir iç etkileşim gücü birimi içermektedir.Çapraz bağlayıcının derişimi, sertliğin en yüksek değerine tekabül eden ön polimer molekül ağırlığı ve matematiksel denklemin“k”değişkeni arasında bir ölçeklenme olduğu görülmüştür. PMMA ve SAN kopolimeri için“log sertliğe karşı log T”eğrileri kritik bir sıcaklık altında ve üstünde iki farklı üssel bağımlılık göstermiştir. Bu sıcaklık PMMA için yaklaşık olarak 125°C ve SAN için 106°C dir. Deneysel olarak PMMA ve SAN kopolimeri için yığılma modülü (G'), yitirilme modülü (G") ve tanjant delta (tan 8) değerleri bulunmuştur. Hem zincir dolaşıklığının, hem de ağ örgüsünden gelen dayancın modül değerleri üzerinde etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEPENDENCE OF HARDNESS ON CHAIN STATISTICS OF WEAKLY AND LATE CROSSLINKED POLY(METHYL METHACRYLATE) AND STYRENE-ACRYLONITRILE COPOLYMER Dikencik, Gülçin Ph.D., Department of Chemical Engineering Supervisor: Güngör Gündüz, Prof. Dr. May 2001, 190 pages The effect of late addition of low concentrations of the crosslinkers ethylene glycol dimethylmethacrylate (EGDM), and divinyl benzene (DVB) on the hardness of polymethyl methacrylate (PMMA) and styrene-acrylonitrile copolymer (SAN) respectively was investigated. This investigation was made at two different concentration ranges for PMMA and one concentration range for SAN copolymer. It was found that the change of hardness with molecular weight mof the prepolymer could be modeled mathematically based on the statistical distribution of chains. The mathematical equation includes a side group interaction term for SAN copolymer. It was found that there was a scaling among the crosslinker concentration, the prepolymer molecular weight corresponding to the maximum point of the hardness, and the“k”parameter of the mathematical equation. The change of hardness with temperature for PMMA and SAN copolymer was investigated at two different temperature regions. It was found that“log hardness vs. log T”curves showed two different power law dependences below and above a critical temperature. This temperature is about 125°C in PMMA, and 106°C in SAN copolymer. The shear storage modulus (G'), shear loss modulus (G"), and tangent delta (tan 8) values for PMMA and SAN copolymer were determined experimentally. Chain entanglement and network rigidity both seem to be effective in the change of values of moduli.