Kırılma mekaniği açısından betonarme yapı elemanlarında perçin (kaldıraç) etkisinin ve boyut tesirinin incelenmesi
Investigation of dowel action and size effect on reinforced concrete elements in point of view of fracture mechanics
  1. Tez No: 116614
  2. Yazar: ERHAN YALÇIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAGIP İNCE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beton, Betonarme, Kaldıraç etkisi, Kırılma mekaniği, Boyut etkisi
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Ill ÖZET DOKTORA TEZİ KIRILMA MEKANİĞİ AÇISINDAN BETONARME YAPI ELEMANLARINDA PERÇİN (KALDKAÇ) ETKİSİNİN VE BOYUT TESİRİNİN İNCELENMESİ Erhan YALÇIN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 2002, Sayfa: 96 Çatlamış bir betonarme yapı elemanında kayma mukavemeti, donatı çubukları tarafından karşılanan kaldıraç etkisi ve arakesit çatlağının iki kaba yüzeyi arasındaki karşılıklı agrega kilitlenmesi ile sağlanır. Ancak agrega kilitlenme mekanizması, çatlağın başlamasıyla hızla azalır ve bu sebepten çatlamış kesitin mukavemeti daha çok dowel çubukları tarafından karşılanır. Bir seri deneysel çalışma yapılmıştır. Dowel çubukları tarafından karşılanan kesme kuvvetinin üzerinde; donatı çapı, donatı çubuklarının eğimi, donatı ve betonun mukavemetinin önemli derecede rol oynadığı gösterilmiştir. Bununla beraber beton/betonarme sistemlerde, eleman boyutuna bağlı olarak göçme mekanizmasının değişmesi, laboratuar ile yapı ölçeği arasında büyük farklılıkların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Sunulan tez çalışmasında bir seri dowel numuneleri üzerinde test yapılmıştır. Numuneler ön-çatlaklı ve monolitik olmak üzere iki farklı mekanizmayı içermekte olup, boyut değişim aralığı 1:4 ve 1:8 alınmış ve ön-çatlaklı numunelere ait toplam 51, monolitik numunelere ait toplam 26 tepe basınç yük değeri mevcut deterministik boyut etkisi kanunları ile analiz edilmiştir. Ayrıca, literatürdeki sürtünme-kesmeli numunelere ait deneysel veriler kullanılarak, bu mekanizma için de boyut etkisi formülleri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Phd Thesis INVESTIGATION OF DOWEL ACTION AND SIZE EFFECT ON REINFORCED CONCRETE ELEMENTS IN POINT OF VIEW OF FRACTURE MECHANICS Erhan YALÇIN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering 2002, Page: 96 Shear strength in a cracked reinforced concrete structure elements is provided with dowel action which is balanced by reinforcement bars and aggregate interlock between two rough interfaces in the crack. However, the mechanism of aggregate interlock is decreased with expanding of the crack and therefore the strength of cracked cross-section is mostly met by reinforcement bars. Aseries of experimental study has been performed. It was shown that the diameter and the angle of inclination of reinforcement bars, the strength of reinforcement bars and concrete have important role on the shear strength which is met by dowel bars. However, in ^onerete/reinforced concret&^ystems, changing of failure mechanism depending on the size of structural element, causes to emerge differences between experimental and actual specimens. In this thesis, a series of push-off type specimens have been tested. The specimens have both pre-cracked and monohtic mechanism and size ratios ranging from 1:4 to 1:8 an pre- cracked specimens were loaded 51 peak -pressure values and monohtic specimens were loaded 26 peak-pressure values and these values were analyzed with available deterministic size effect laws. Also, size effect formulas were developed about shear-friction mechanism by using data in the literature. Key Words : Concrete, Reinforced concrete, Dowel action, Fracture mechanics, Size effect