Aromatik hidrokarbonların allilsübstitüe epiklorhidrinle Friedel-Crafts reaksiyonun incelenmesi ve elde edilen ürünlerden azot, kükürt atomları içeren heterosiklik bileşiklerin sentezi
- Tez No: 116615
- Danışmanlar: PROF. DR. MİSİR AHMEDZADE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Friedel-Crafts alkylation, aromatic hydrocarbons, tetraline, thiophene, 2-amino-l, 3- thiazole derivates
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
II ÖZET DOKTARA TEZİ AROMATİK HİDROKARBONLARIN ALLİLSÜBSTİTÜE EPİKLORHİDRİNLE FRİEDEL-CRAFTS REAKSİYONUNUN İNCELENMESİ ve ELDE DİLEN ÜRÜNLERDEN AZOT, KÜKÜRT ATOMLARI İÇEREN HETEROSİKLİK BİLEŞİKLERİN SENTEZİ Metin KOPARIR Fırat Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Anabilim Dalı 2002 Sayfa : 122 Bu çalışmada, 1,2,3,4-tetrahidronaftalin (Tetralin),mesitilen, benzen ve tiyofenin 1-klor- 5-metil-2,3-epoksi-5-hekzen ile Lewis asitleri katalizörülüğünde Friedel-Crafts alkillenme reaksiyonları yapıldı. Bu reaksiyonlardan elde edilen alkillenme ürünlerinden 2-amino-l,3- tiyazol türevlerine geçildi ve bunlardan N, S, O, içeren yeni hetero halkalı bileşikler sentezlendi. Saflaştırma işlemleri, kristallendirme ve ince tabaka-kolon kromatografık yöntemleri kullanılarak gerçekleştirildi. Sentezlenmiş heterosiklik bileşiklerin erime noktaları tayin edildi ve değişik türevleri hazırlandı. Sentezlenen bileşiklerin elementel analız! yapıldı. Bileşikler, *H- NMR (90 ve 200 MHz), 13C-NMR ve FT - İR gibi spektroskopik yöntemler kullanılarak karakterize edildi. Anahtar Kelimeler : Friedel-Crafts alkillenmesi, aromatik hidrokarbonlar, tetralin, tiyofen, 2- amino-1.3-tiyazol türevleri
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT PhD. Thesis AROMATİK HİDROKARBONLARIN ALLILSÜBSTİTÜE EPIKLORHIDRINLE FRİEDEL-CRAFTS REAKSİYONUNUN İNCELENMESİ ve ELDE EDİLEN ÜRÜNLERDEN AZOT, KÜKÜRT ATOMLARI İÇEREN HETEROSİKLİK BİLEŞİKLERİN SENTEZİ Metin KOPARIR Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciencies Department of Chemistry 2002, Page: 122 In this study, the reactions of Friedel-Crafts alkylation were carried out and tetralino, mesitylene, benzene on thiophene i with l-chlor-5-methyl (2,3-epoxy - 5 - hexene) in the presence of Lewis acids as catalyst Their 2-amino-l,3-thiazol derivatives were prepared from alkylationproducts obtained by above reactions. Then new heterocylic compounds having N, S and O were synthesised by using tiazol compounds. The products were furified by using Thin Layer Chromatography, Coloumn Chromatography and crystallization techniques Melting points of heterocyclic compounds which were synthesized, was appointed, and their various derivatives were prepared. The structure of the compounds was characterized like Elemental analysis, DSC, FT-IR, 1 H-NMR and * 3 C-NMR techniques.