Determinants and cyclical behevior of markups in Turkish manufacturing industries
Türkiye imalat sanayiindeki fiyat-maliyet marjlarının belirleyicileri ve siklikal davranışlar
  1. Tez No: 116716
  2. Yazar: EYÜP VOLKAN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESMA GAYGISIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Fiyat-Maliyet Marjları, İş Çevrimleri, Döviz Kurları iv, Markup, Business Cycle, Exchange Rates m
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
oz TÜRKİYE İMALAT SANAYİİNDEKİ FIYAT-MALIYET MARJLARININ BELİRLEYİCİLERİ VE SİKLİKAL DAVRANIŞLARI ÖZCAN, Eyüp Volkan Yüksek Lisans Tezi, İktisat Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Esma Gaygısız Eylül, 2002, 86 sayfa Bu tez çalışmasında, ürün piyasalarındaki rekabet düzeyi incelenmektedir. Fiyat- maliyet marjları Türkiye'nin üç haneli özel sektör imalat sanayiileri için 1986-1996 yılları arasında tahmin edilmektedir. Fiyat-maliyet marjlarının, iş çevrimleri ve döviz kurlarına göre değişmesine izin verilerek, fiyat-maliyet marjlarının hareketliliği araştırılmaktadır. Bu tez çalışmasında elde edilen sonuçlar, yerli özel sektör imalat sanayiine ait fiyat-maliyet marjlarının, ekonomik genişlemelerde azaldığını, döviz kurlarındaki reel artışla ise arttığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINANTS AND CYCLICAL BEHAVIOR OF MARKUPS IN TURKISH MANUFACTURING INDUSTRIES ÖZCAN, Eyüp Volkan M. S in Economics Supervisor: Assist. Prof. Dr. Esma Gaygısız September, 2002, 86 pages In this study, the intensity of competition in product markets is investigated. Markups of prices over marginal costs are estimated for three-digit private sector manufacturing industries in Turkey over the period 1986-1996. By allowing markups to vary with the business cycle and exchange rates, the behavior of markups is explored. The results obtained in this study show that markups in domestic private sector manufacturing industries significantly decrease in periods of booms and increase with the real depreciation of the domestic currency.