Regional variation in new firm formation in Turkey: Cross-section and panel data evidence
Türkiye'de yeni firma oluşumunda bölgesel farklılıklar: Yatay kesit ve panel veri sonuçları
  1. Tez No: 116717
  2. Yazar: MİYASE YEŞİM KÖKSAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESMA GAYGISIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Firma Oluşumu, Bölgesel Özellikler VI, New Firm Formation, Regional Characteristics IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
oz TÜRKİYE'DE YENİ FİRMA OLUŞUMUNDA BÖLGESEL FARKLILIKLAR: YATAY KESİT VE PANEL VERİ SONUÇLARI Koksal, Miyase Yeşim Yüksek Lisans, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Esma Gaygısız Eylül 2002, 140 sayfa 1980'lerden bu yana, yeni firma oluşumunun desteklenmesi birçok ülkede dengesiz bölgesel ekonomik büyüme problemi ile uğraşta temel politika olarak ele alınmaktadır. Yeni firma oluşumunda etkili olan bölgesel özelliklerin belirlenmesi, bu problemin çözümü için gerçekçi ve işlerliği olan politikaların geliştirilmesi açısından oldukça önemlidir. Türkiye, sosyal ve ekonomik yapı bakımından çeşitlilik gösteren bölgeleri arasında yeni firma oluşumunda önemli farklılıklar olan ülkelerden biridir. Bu çerçevede, bu çalışma imalat sanayinde yeni firma oluşumunda Türkiye'nin bölgeleri arasındaki farklılıkları incelemekte ve bölgesel özelliklerin yeni firma oluşumuna etkilerini araştırmaktadır. Ayrıca, firma oluşum süreçlerinin bölgesel çeşitlenmesi açısından gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkelerin bir temsilcisi olarak Türkiye arasındaki farklılıkların bir karşılaştırmasını da vermektedir.Yatay kesit ve panel veri sonuçları, Türkiye'de imalat sanayinde yeni firma oluşumundaki bölgesel farklılığı açıklayan en önemli değişkenin nüfus yoğunluğu olduğunu göstermektedir. Böyle bir sonuç, kentsel çevrenin Türkiye'de imalat sanayinde yeni firma oluşumuna katkıda bulunduğunu dolaylı olarak belirterek“urban incubator”teorisini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT REGIONAL VARIATION IN NEW FIRM FORMATION IN TURKEY: CROSS-SECTION AND PANEL DATA EVIDENCE Koksal, Miyase Yeşim M.Sc, Department of Economics Supervisor: Assist. ProfDr. Esma Gaygısız September 2002, 140 Pages Since the 1980s the promotion of the formation of new firms has been considered as the main policy in dealing with the problem of uneven regional economic development in many countries. The determination of regional characteristics that are influential on new firm formation is quite a bit essential to develop realistic and efficient policies to solve this problem. Turkey is one of the countries with a substantial variation in new firm formation across her regions which are also significantly diversified in terms of social and economic structures. In this context, the present study explores the variation in new firm formation in manufacturing sector across regions of Turkey and investigates the effects of regional characteristics on new firm formation. Furthermore, the study provides a comparison of the differences in regional variation in underlying firm birth processes between developed countries and Turkey as a representative of a developing country. iiiThe results of the cross-section and panel data analyses show that population density is the most significant variable in explaining regional variation in new firm formation in manufacturing sector in Turkey. Such an outcome supports the urban incubator theory implying that urban context contributes to new firm formation in manufacturing in Turkey.