An Urban way of life in a suburban residence Ankara-Eryaman
Bir altkent yerleşiminde kentli yaşam tarzı: Ankara-Eryaman
- Tez No: 116720
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HELGA RİTTERSBERGER TILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kent, Altkent, Türkiye'nin Altkentleşmesi, Ankara'nın Altkentleşmesi, Kentli Yaşam, Cemaat ve Komşuluk Çalışmaları, Yaşam Tarzı. iv, Urbanism, Suburbanism, Suburbanization of Turkey, Suburbanization of Ankara, Urban way of life, Community and Neighboring Studies, Lifestyles. in
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
oz BİR ALTKENT YERLEŞİMİNDE KENTLİ YAŞAM TARZI: ANKARA - ERYAMAN Başçetinçelik, Aylin Yüksek Lisans, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Helga Rittersberger - Tılıç Nisan 2002, 140 Sayfa Bu çalışmada, 1980 sonrası dönemde, büyükşehirlerin çevrelerinde farklı bir yerleşim modeli olarak ortaya çıkan ve bir yaşam biçimi sunan altkentleşme irdelenmiştir. Seksenli yılların sonunda bir Toplu Konut Yerleşimi olarak kurulan Eryaman, orta gelir grubuna ait bir altkent örneği olarak seçilmiştir. Eryaman Projesi, tamamlanmış 5 etabı içermesine rağmen, yerleşimine 1989 ve 1992 yıllarında başlanan 1. ve 2. Etaplar çalışma kapsamına alınmıştır. Alan çalışmalarında araştırma yöntemi olarak niteliksel araştırma yöntemlerinden, katılımlı gözlem ve derinlemesine mülakat kullanılmıştır. Bu çalışmayla, yerleşim sahiplerinin sosyal ve kültürel yapılan, göç hareketleri, komşuluk ve topluluk ilişkileri ile kentsel hizmetlere olan yakınlıkları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN URBAN WAY OF LIFE IN A SUBURBAN RESIDENCE: ANKARA - ERYAMAN Başçetinçelik, Aylin MS., Department of Sociology Supervisor: Helga Rittersberger - Tılıç April 2002, 140 Pages In this study, suburbanization after 1980s, which has become a different model of residential settlement and presented a way of life for their residents on the peripheries of the big cities were explored. Eryaman is chosen as an example of middle-income level suburb that is established at the end of 1980s as a Mass Housing Settlement. Although, Eryaman is a wide project involving 5 completed stages, the focus had become only on 1st and the 2nd Stages whose residents were settled after 1989 and in 1992. The method of the research used during the fieldworks were qualitative including participant observation and in-depth interview. With this research, social and cultural structure of the residents, migration patterns, neighborly and community relations, and their relations with the city in terms of urban facilities like employment, retailing and entertainment were discovered.