Women's paid and unpaid work in tourism: A case of Nevşehir-Avanos-Ürgüp triangle in the Cappadocia region
Turizm sektöründe ücretli ve ücretsiz kadın işgücü: Kapadokya bölgesi, Nevşehir-Avanos-Ürgüp triangle in the Cappadocia region
- Tez No: 116721
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ ECEVİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Sociology, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Kapadokya Bölgesi, Turizm, Organize Kitle Turizmi, Turizmde İşgücü, Mevsimsellik, Toplumsal Cinsiyet, Ataerki, Toplumsal Cinsiyet Temelli Ayrışma. vı, Cappadocia Region, Tourism, Organized Mass Tourism, Tourism- related Work, Seasonality, Gender, Patriarchy, Gender Based Occupational Segregation. IV
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 352
Özet
oz TURİZM SEKTÖRÜNDE ÜCRETLİ VE ÜCRETSİZ ÇALIŞAN KADIN İŞGÜCÜ: KAPADOKYA BÖLGESİ, NEVŞEHİR-AVANOS-ÜRGÜP ÜÇGENİNDE BİR DURUM DEĞERLENDİRMESİ Elmas, Şermin Doktora, Sosyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. F. Yıldız Ecevit Nisan, 340 sayfa Bu tezde, Kapadokya bölgesinin Nevşehir-Ürgüp-Avanos üçgeninde yer alan turizm organizasyonlarında kadınların nitelikleri ve karşılaştıkları problemler cinsiyet temelli iş ayrışması odak alınarak incelenmektedir. Konuyla ilintili farklı yaklaşımlar ayrı ayrı tartışılarak, birleşik sistemler kuramı bu sektörde kadının işgücüne katılımı ve durumunu açıklayan en kapsamlı yaklaşım olarak kabul edilmiştir. Çalışmanın amacı turizmde işgücünü oluşturan kadınların bu sektörün yarattığı iş olanaklarıyla ne denli ekonomik sosyal ve bireysel özgürlüğe kavuştuğu ve turizm sektörünün, varolan cinsiyete dayalı işbölümünü güçlendirip güçlendirmediğini saptamaktır. Araştırmada seçilen 20 işyerinde çalışan toplam 80 kadın ve bu işletmelerde yöneticilik yapan veya bu işyerlerinin sahibi olan 15 erkekle görüşülmüştür. Çalışmanın bulguları kantitatif ve kalitatif yöntemlerle toplanan verileredayanmaktadır. Araştırma sonuçlarına göre, turizm, kadın işgücü açısından fırsatlar yaratsa da, bu sektörde çalışan kadınların ekonomik, sosyal ve kültürel bağımsızlığını tahmin edildiği şekilde gerçekleştirememektedir. Turizm organizasyonlarında cinsler arası iş ayrışması turizmin özgün kültürü ile rasyonelleştirilse de toplumda varlığını sürdüren, toplumsal cinsiyete dayalı ilişkiler turizmle ilgili işyerlerinde yeniden üretilmektedir. Geleneksel cinsiyete dayalı işbölümü çalışanları belirli işlerde ve birimlerde yoğunlaşmaya zorlamakta ve işlerin cinsiyete göre tanımlanmasına yol açmaktadır. Kadını işgücü piyasasına eşit katılımdan mahrum eden, evde olduğu kadar işgücünde de varlığım sürdüren ataerkil ideoloji, kadını mevsimsel ve yarı zamanlı işlerde yoğunlaştırmaktadır. Turizm sektörü, kadınlara ekonomik bağımsızlık sağlamaktan ve onları ataerkil toplumun beklentilerinden özgür kılmaktan ziyade, var olan toplumsal cinsiyete dayalı ilişkileri ve kimlikleri daha da güçlendirmektedir. Bu sektörde çalışan kadınlar düşük ücretlerle çalışmakta ve değersiz kabul edilen kadın işlerinde yoğunlaşmaktadır. Bununlar birlikte, ücretli çalışıyor olmak kadınlara sosyal ilişkiler imkanı sağlamakta ve kendilerine duydukları saygıyı artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT WOMEN'S PAID AND UNPAID WORK IN TOURISM: A CASE OF NEVŞEHİR-AVANOS-ÜRGÜP TRIANGLE IN CAPPADOCIA REGION Elmas, Şermin Ph. D., Department of Sociology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Yıldız Ecevit April 2002, 340 pages In this thesis, the characteristics and problems of women in the tourism-related organizations in Nevşehir- Avanos-Ürgüp triangle of Cappadocia Region in Turkey has been studied with particular focus on gender segregation. Different approaches has been discussed separately and unified-systems theory has been found more inclusive in explaining the participation and situation of women within the tourism- related organizations. The aim of the study was to explore whether job opportunities created by tourism give economic and personal independence to women and whether strengthen existing gender division of labor. In the study, both qualified and quantitative data were utilized. The respondents consist of 80 women workers who were selected from 20 tourism-related establishments with 15 men managers or owners of these establishments. It was observed that working opportunities at tourism industry could not mgenerate economic social and cultural independence to women in the region as much as expected. The pattern of gender relations seen in society as a whole is reproduced within all tourism-related organizations. While tourism organizations rationalized job segregation in relation to the culture of tourism, the traditional division of labor between the sexes represents a constraint in order to situate working women and men in certain jobs and departments and describes jobs according to sex. It is the patriarchal ideology within the capitalist market as well as at home, which denies women equal access to certain jobs and restrict them to seasonal and part-time jobs. Rather than providing independence to women and freeing them from expectations of patriarchal society, working in tourism sector strengthens existing gender relations and identities. Women earn wages at minimum level and they ghettoized to undervalued female jobs in this sector of the economy. Nevertheless, working as paid employees provides women social interaction with others and promotes their self esteem.