The Rise of Islamic economic ethic, rationality and capitalism in modern Turkey
Türkiye'de İslami iktisat ahlakının yükselişi, rasyonalite ve kapıtalism: Konya örneği
- Tez No: 116719
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ZİYA ÖZCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İktisat Ahlakı, Rasyonelleşme, Rasyonel Kapitalizm, Anadolu Kaplanları, Müslüman Girişimciler, Fütüvvet, Melamilik, Dinsel Rasyonellik, Güç İstenci VI, Economic Ethic, Rationalization, Rational Capitalism, Anatolian Tigers, Muslim Entrepreneurs, Futuwah, Malamatiyya, Religious Rationalization, Will to Power IV ~~r, p-^~
- Yıl: 2002
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 356
Özet
Öz TÜRKİYE'DE İSLAMİ İKTİSAT AHLAKI'NIN YÜKSELİŞİ, RASYONALİTE VE KAPİTALİZM: KONYA ÖRNEĞİ Demirpolat, Anzavur Doktora, Sosyoloji Bolümü Tez Yöneticisi: Associated Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan Mart 2002, 346 sayfa Konya'da yürütülen saha çalışmasına dayanan bu çalışma, dini değerlerin Türkiye'de yeni bir Müslüman girişimci profilinin yükselişindeki rolünü anlamaya çabalar. Diğer bir deyişle, bu çalışma yükselen Müslüman girişimci profilinin 'iktisat ahlakı'nı ve onların 'iktisat ahlakı'nı etkileyen unsurların anlaşılmasını amaçlar. Bu amaçla, tezin teorik kısmında, Weber ve Sombart'ın dini değerler ve rasyonel kapitalizm ilişkisi hakkındaki görüşleri değerlendirilecektir. Özellikle, tezin ikinci bölümünde Weber' in temel sorunsalı tartışıldıktan sonra Weber'in 'iktisat ahlakı' kavramının temel boyutları ortaya konulacaktır. Ayrıca, tezin teorik bölümlerinde, klasik İslam dünyasında rasyonel bir 'iktisat ahlakı'nın gelişiminin olmayışının nedenleri İslam ve kapitalizm üzerine ortaya konan Weberci ve Rodinsoncu tezler değerlendirilerek, kritik bir biçimde tartışılacaktır. Ayrıca, tezin teorikkısımda, geleneksel Müslümanların 'iktisat ahlakı'nın değersel ve toplumsal temelleri ve niteliği, bu teorik yaklaşımların çerçevesinde kalınarak irdelenecektir. Bu nedenle, geleneksel Müslüman toplumların 'iktisat ahlakı'nı ortaya koymak için şehirli Müslüman esnafın ve küçük burjuvazinin ahlaki ve dini değerleri tarihsel bir yaklaşım içerisinde değerlendirilecektir. Aynı zamanda, bu tez sadece klasik İslam dünyasında, rasyonel bir 'iktisat ahlakı'nın olmayışının nedenlerini değil, Türkiye'de 1980'lerden sonra dini guruplar arsında yükselmeye başlayan yeni bir girişimci profiline katkıda bulunan unsurlarında araştırılmasını amaçlar; böylece yükselen Müslüman girişimcilerin geleneksel Müslüman tüccar ve esnafın 'iktisat ahlakı'ndan her hangi bir paradigmatik kopma gösterip göstermediklerini belirlemek mümkün olabilecektir. Dolayısıyla, tez Konya'da yükselen Müslüman girişimcilerin dini değerlerinin ve 'iktisat ahlakı'nın ampirik bir analizini de içerir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RISE OF ISLAMIC ECONOMIC ETHIC, RATIONALITY AND CAPITALISM IN MODERN TURKEY: THE CASE OF KONYA Demirpolat, Anzavur Ph.D., Department of Sociology Supervisor: Assoc.Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan March 2002, 346 Pages Based on field study carried out in Konya, this study attempts at understanding the role of religious values for the rise of new Muslim entrepreneur profile in Turkey. In other words, this study aims to understand the 'economic ethic' of the rising Muslim entrepreneur profile and the factors that effected the 'economic ethic' them. For this aim, in the theoretical parts of the thesis, both Weber's and Sombart's theses concerning the relationship between religious values and rational capitalism will be evaluated. Especially, in the second chapter of the thesis, after discussing the central concern of Weber, the main dimensions of his concept of 'economic ethic' will be elucidated. In addition, in the theoretical parts of the thesis, the reasons of the absence of the development of a rational 'economic ethic' in the classical Muslim world will be discussed critically by taking into account Weberian and Rodinsonian thesis on Islam and capitalism. Moreover, in the theoretical section of the thesis, the nature as well as the societal and ideational basis of traditional Muslims' HI'economic ethic' will be scrutinized within the contours of these theoretical approaches. Therefore, in order to point out the societal and ideational bases of the 'economic ethic' of traditional Muslim societies, the religious and ethical ideals of 'civic' groups such as Muslim guilds and petty-bourgeoisie will be evaluated in a historical approach. At the same time, this thesis tries to question not only the reasons of the absence of rational 'economic ethic' in the classical Muslim world but also the factors that contribute to rise of a new entrepreneur profiles among the religious groups in Turkey after 1980's; thereby, it will become possible to determine whether or not these rising Muslim entrepreneurs indicate any 'paradigmatic' shift from the 'economic ethic' of traditional Muslim merchants and guilds. Therefore, the thesis also includes an empirical analysis of the 'economic ethic' and the religious values of the rising Muslim entrepreneurs in Konya.