Research networks: The case of Turkish
Araştırma ağları: Türk mucitlerin durumu
  1. Tez No: 116724
  2. Yazar: OĞUZHAN ALPARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL TAYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Research Networks, interdidplinarity, Turkish Innovators, United States Patent and Trademark Office (USPTO), patent in
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
oz ARAŞTIRMA AĞLARI: TÜRK MUCİTLERİN DURUMU Alparslan, Oğuzhan Mastır, Bilim ve Teknoloji Politika Çalışmaları Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erol Taymaz Ağustos 2002, 74 sayfa Bu çalışma, Türkiye'deki mucitlerin aktif olarak dahil oldukları araştırma ağlarının karakteristik özelliklerini incelemektedir. Bu amaçla Amerikan Patent ve Ticari Marka Bürosu (USPTO) verileri kaynak olarak kullanılmıştır. Türk mucitleri temel data kaynaklan araştırılarak belirlenmiştir. Türk mucitlerle görüşmeler yüz yüze ilişkiye geçerek ve e-postalar aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Temel patent datalarına göre, Türk mucitleri arasında sadece bir patente sahip olma hali yaygın olarak gözlenmektedir.“Kimya”araştırma dallan arasında en fazla çalışılan konudur. Türk mucitleri araştırma ağlarını genellikle yabancı uyruklu mucitlerle kurmaktadır. Görüşmelerden çıkan sonuçlara göre, organizasyonlar ve konferanslar araştırma ağlarının kurulmasında büyük rol oynamaktadır. Güven, fiziksel kimya ve saygı araştırma ağlarının devamı için en önemli faktörlerdir. Patent transferleri baz alındığında, yabancı uyruklu özel firmalar ve üniversiteler ön plana çıkmaktadır. Türkiye'de yeterli insan kaynağının bulunmaması, araştırmalarda yararlanacak laboratuvarların olanaklarının son derece kısıtlı olması ve araştırmalar için kaynak sıkıntısı çekilmesi bu durumun temel nedenleridir. Ayrıca, bürokratik engeller Türk mucitlerin yurt dışında araştırma yapmaya ve/veya yabancı organizasyonlara patent haklarını transfer etmeye zorlamaktadır. Anahtar kelimeler Araştırma Ağlan, Bölümler arası, Türk mucitler, Amerika Patent ve Ticari Marka Ofisi (USPTO), patent iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RESEARCH NETWORKS: THE CASE OF TURKISH INNOVATORS Alparslan, Oğuzhan M.Sc. Department of Science and Technology Policy Studies Supervisor: Prof. Dr. Erol Taymaz August 2002, 74 pages The study investigates the characteristics of research networks in which Turkish innovators are active. For this purpose, United States Patent and Trademark Office (USPTO) patent database is utilized as the main source in this thesis. Turkish innovators are identified by scanning mis database by innovators' residence country. Interviews with 37 innovators are conducted through face-to-fâce contacts or via e- mail. Our analyses shows mat majority of the Turkish innovators have only one patent. When research fields are analyzed,“Chemistry”is found to be the main research field. Turkish innovators conduct research with foreign innovators through participating in“International Research Networks”. Interview findings display that organizations and conferences have the key role in establishing research networks. Trust, personal relations and respect are the essential factors in maintenance of research networks. Turkish innovators assign or transfer their intellectual property rights mainly to foreign private firms and universities. The main reasons for this are the lack of required individual recourses, insufficient sources and laboratory conditions in Turkey. Besides, bureaucratic obstacles are the other important factors, forcing Turkish innovators to carry out researches at abroad and/or to apply foreign organizations for patenting.