R&D and finance: An empirical study on Turkish manufacturing firms
Ar-ge ve finansmanı: Türk imalat sanayi firmaları üzerine ampirik bir çalışma
  1. Tez No: 116723
  2. Yazar: KURMAŞ AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL TAYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: R&D, Financial Constraints, Panel Data. in
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
oz AR-GE VE FİNANSMANI: TÜRK İMALAT SANAYİ FİRMALARI ÜZERİNE AMPİRİK BİR ÇALIŞMA Akdoğan, Kurmaş Yüksek Lisans, Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Programı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erol Taymaz Ağustos 2002, 38 Sayfa Bu çalışma finansal kısıtların Türkiye'deki yüksek teknoloji üreten 822 firmanın 1993-2000 yılları arasındaki araştırma geliştirme harcamaları üzerine etkisini panel data yöntemi ile incelemektedir. Bulgular geçmiş dönem ar-ge harcamalarının cari dönemdeki ar-ge harcamalarıyla güçlü bir ilişki içerisinde olduğunu göstermektedir. İkinci olarak, likidite kısıtı Türk firmalarının ar-ge harcamaları üzerinde etkilidir. Üçüncü olarak, ar-ge harcamaları pazarlama giderleri ve stok devir oranı gibi rekabet gücünün göstergesi olan değişkenlerle de pozitif bir ilişki içerisindedir. Son olarak yukarıda bahsedilen değişkenler arası etkileşimler de kuvvetlidir. Anahtar Kelimeler Ar-ge, Finansal Kısıtlar, Panel Data. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT R&D AND FINANCE: AN EMPIRICAL STUDY ON TURKISH MANUFACTURING FIRMS Akdoğan, Kurmaş M. A., Program m Science and Technology Policy Studies Supervisor: Prof. Dr. Erol Taymaz August 2002, 38 Pages This study examines the impact of financial constraints on R&D expenditures on a panel of 822 Turkish high-tech firms covering 1993-2000 period. The results suggest that the R&D expenditures of the previous year is strongly related with current years R&D expenditures. Second, liquidity constraints are effective on R&D expenditures of Turkish firms. Third, R&D expenses are also positively related with competitiveness indicators like marketing expenses and inventory turnover ratio. Lastly, there are high interactions among the mentioned variables.