Reliability and validity of Modified Conconi Test on rowing ergometers
Modifiye Conconi Testi'nin kürek ergometrelerinde güvenirliği ve geçerliği
  1. Tez No: 116725
  2. Yazar: ÖZGÜR ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEZA KORKUSUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kürek, Conconi Testi, Anaerobik Eşik. vı, Rowing, Conconi Test, Anaerobic Threshold. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
oz MODÎFİYE CONCONİ TESTİNİN KÜREK ERGOMETRELERİNDE GÜVENİRLİĞİ VE GEÇERLİĞİ Çelik, Özgür Yüksek Lisans, Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Tez Yönetcisi: Prof. Dr. Feza Korkusuz Aralık, 2002, 80 sayfa Modifiye Conconi testi kürekçilerin anaerobic eşiklerini belirlemek için uygun bir test olarak görülmektedir, ama testing güvenirliği ve geçerliği daha önce tam anlamı ile araştırılmamıştı. Bu çalışmanın amacı kürek ergometreleri için modifiye edilmiş olan Conconi testinin elit kürekçilerde geçerliğinin ve güvenirliğinin test edilmesidir. Bu çalışmaya beş farklı kulüpten toplam 28 elit kürekçi katılmıştır. Sporcuların boyları, kiloları, vücut kompozisyonları ve pençe kuvvetleri laboratuvar şartlarında ölçülmüştür. Her sporcu üç farklı günde toplam üç kez performans testlerine alınmıştır. Bu testlerin ikisi non invasif olarak gerçekleştirilen“Conconi”ve bunun tekrar testidir. Üçüncü olarak da invasif bir yöntem olan“artan yük testi”uygulanmıştır bu testte laktat konsantrasyonununbelirlenebilmesi amacı ile kan ölçümleri yapılmıştır. Tüm testlerde sporcuların nabızları beş saniyelik aralıklarla kayıt edilmiştir. Ölçülen her parametrenin ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanmıştır. İstatistiksel değerlendirmeler yapılırken Conconi testinin güvenirliğini sorgulamak amacı ile Conconi testi ile tekrar-testi arasındaki korelasyon Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Testi ile sorgulanmıştır. Geçerlik çalışmasında ise Conconi testi ile artan yük testi arasındaki farkın belirlenmesinde iki eş arasındaki farkın anlamlılık testi kullanılmıştır. Katılımcıların yaş, boy, kilo, vücut kitle indeksi ve vücut kompozisyonlarının ortalamaları sırası ile, 21.7 ± 2.8 yıl, 182.0 ± 6.2 cm, 81.1 ± 12.8 kg, 24.4 ± 3.1, 13.4 ± 4.7 dir. Conconi testi, Conconi tekrar testi ve artan yük testi sırasında tespit edilen kuvvet çıktılarının ortalamaları sırası ile, 234.2 ± 40.3, 232.5 ± 39.7 ve 229.7 ± 39.6 Watt olararak tespit edilmiştir. Sporcuların anaerobic eşik noktasina ulaştıkları andaki kalp atım sayılan sırası ile 165.4 ± 1 1.2, 160.4 ± 10.8 and 158.3 ± 8.8 atım/dak olarak ölçülmüştür. Testerde ölçülen kuvvet çıktıları veya kalp atım sayıları arasında yapılan korelasyon bu ölçümler arasında yüksek bir ilişki olduğunu göstermektedir. Ayrıca Conconi testi ile artan yük testi arasında yapılan iki eş arasındaki farkın anlamlılık testi ölçülen kuvvet çıktıları veya kalp atım sayıları arasında anlamlı bir fark olmadığını göstermektedir. Yapmış olduğumuz çalışma göstermektedir ki modifiye Conconi testi elit kürekçiler için geçerli ve güvenilir bir anaerobic eşik belirleme yöntemidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RELIABILITY AND VALIDITY OF MODIFIED CONCONI TEST ON ROWING ERGOMETERS Çelik, Özgür M.S., Department of Physical Education and Sport Supervisor: Prof. Dr. Feza Korkusuz December 2001, 80 pages Modified Conconi test is a feasible method to measure anaerobic thresholds of oarsmen, but reliability and validity of test has not been investigated properly. The purpose of this study was to assess the validity and the reliability of modified Conconi test on rowing ergometers. The subjects of this study were 28 elite male oarsmen from five different sports clubs. Body height, weight, composition and grip strengths were measured in laboratory conditions. Participants performed three performance tests on three separate days. Two of them were Conconi test and Conconi re-test as non-invasive anaerobic threshold iiimeasurement and an Incremental Load Test as invasive anaerobic test measurement, in which blood sample was taken to measure blood lactate concentration. During all tests, heart rate was recorded at every 5 sec. The means and standard deviations were calculated for the measured variables. For statistical evaluation, Conconi test and re-test reliability was investigated by Pearson Product Moment Correlation. Paired t-test was used to evaluate differences between Conconi test and incremental load test. Average age, height, weight, BMI and BC were 21.7 ± 2.8 years, 182.0 ± 6.2 cm, 81.1 ± 12.8 kg, 24.4 ± 3.1 and 13.4 ± 4.7, respectively. Mean power output scores at Conconi test, Conconi re-test and incremental load test were 234.2 ± 40.3, 232.5 ± 39.7 and 229.7 ± 39.6 Watt respectively. Mean heart rate values at Conconi test, Conconi re-test and incremental load test were 165.4 ± 11.2, 160.4 ± 10.8 and 158.3 ± 8.8 bpm respectively. Pearson Product Moment Correlation results revealed that all three performances test were significantly correlated with each other. The paired t-test revealed that there was no significant difference between the power output scores and heart rate at Conconi test and incremental load test. This study revealed that the modified Conconi test is a reliable and valid test to determine the anaerobic thresholds of elite male rowers.